Skupština Srbije izglasala GENERALNOG SEKRETARA i ŠEST POTPREDSEDNIKA, Radulović pravi ‘frku’

Skupština
Beta

Skupština Srbije izabrala je genseka i šest potpredsednika Skupštine Srbije, ali ne i sedmog iz pokreta Dosta je bilo, kako je prvobitno bilo dogovoreno.

 

Za potpredsednike su izabrani Veroljub Arsić (SNS), Konstantin Arsenović (PUPS), Vladimir Marinković (SDPS), Đorđe Milićević (SPS), Vjerica Radeta (SRS) i Gordana Čomić (DS).

Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da će se o sedmom potredsedniku razgovarati narednih dana.

Jasmina Nikolić nije izabrana jer poslanici Dosta je bilo nisu podržali prvobitno postignut dogovor svih šefova poslaničkih grupa da skupština ima sedam potpredsednika.

Zbog toga su poslanici umesto u paketu o svih sedam glasali o svakom poslaniku pojedinačno, a Jasmina Nikolić nije dobila dovoljan broj glasova.

Predsednik pokreta Saša Radulović rekao je novinarima u skupštini da nisu glasali za to da parlament ima sedam potpredsednika, jer Srpska napredna stranka to radi zbog svojih interesa, a pokušava da to predstavi kao ustupak opoziciji.

“Tokom dva dana rasprave pokušali su da spinuju da se oni tobož žrtvuju za DS i nas, oni su to ustvari proširili da bi zadovoljili svoje koalicione potrebe, namirili Rasimovu stranku (Socijaldemokratsku partiju Srbije Rasima Ljajića) i PUPS (Partiju ujedinjenih penzionera Srbije). Nama ne trebaju ustupci SNS-a”, rekao je Radulović.

Poslanici pokreta Dosta je bilo tokom glasanja o potpredsednicima napustili su skupštinsku salu.

Osim toga, Skupština Srbije imenovala je Svetislavu Bulajić za generalnog sekretara republičkog parlamenta.

Bulajić je rođena 1964. u Beogradu, gde je 1987. godine diplomirala na Pravnom fakultetu, a 1998. odbranila magistarsku tezu.

Od 2013. godine je na doktorskim studijama na Pravnom fakultetu, sa odobrenom temom doktorske disertacije “Originalizam, američki prilog teoriji tumačenja ustava”.

Radila je kao asistent-pripravnik i asistent na Pravnom fakultetu, na predmetima Ustavno pravo i Politički sistem, zatim u Misiji OEBS, u odeljenju za medije, a pri Svetskoj banci je bila ekspert konsultant na projektu reforme pravosuđa…

Kao kadar LDP bila je poslanica od 2012. do 2014. godine, a prošle godine je bila kandidat Vlade Srbije za generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Govori engleski i francuski jezik, a koristi se ruskim i italijanskim jezikom.

Maja Gojković je pre toga izabrana za predsednicu Skupštine Srbije.

Poslanici republičkog parlamenta nakon toga završili su sednicu, a preostalo im je da izaberu članove skupštinskih radnih tela.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković objasnila je da nisu sve poslaničke grupe dostavile kandidate za skupštinska radna tela, ali i da postoji višak kandidovanih naspram broja radnih tela.

Kako je rekla, poslanici će se o tome nekoliko dana dogovarati i imati konsultacije, pa će pismeno biti obavešteni kada će sednica biti nastavljena.

U pitanju je prva sednica 11. saziva republičkog parlamenta, koja je započeta u petak, kada su potvrđeni mandati poslanicima, da bi danas bila nastavljena i posle celodnevnog rada za predsednicu parlamenta ponovo bila izabrana Gojković.