SLADOLED ĆE OVOG LETA BITI SKUPLJI I LOŠIJEG UKUSA: Evo šta je razlog

Sladoled
Pixabay.com

Sladoledi će ovog leta u celom svetu biti ili skuplji ili manje ukusni, a za sve je kriva nestašica vanile.

 

Dobar sladoled teško je napraviti bez vanile, kažu stručnjaci i objašnjavaju da je zbog vremenskih neprilika poslednji rod bio vrlo slab. Zbog nestašice ovog slasnog začina došlo je do rasta cene, a proizvođači sladoleda su ogorčeni i na sam kvalitet začina.

Cena vanile skočila je pošto je Madagaskar, najveći svetski dobavljač vanile, imao veoma lošu žetvu u 2015. godini. Kilogram vanile je 2011. godine koštao 20 dolara, a do januara 2016. godine cene su porasle za čak 200 dolara po kilogramu.

Meksiko i Tahiti takođe su popularni izvoznici vanile, ali je za sladoled madagaskarska vanila prvi izbor – kremasta je, slatka i ima aromatičan ukus.

Kvalitet ovog začina je upitan jer su farmeri rano završili žetvu, što je rezultiralo manje intenzivnim ukusom, koji nije imao vremena da se razvije.

Za manjak vanile na svetskom tržištu krivi su i trgovci koji su uskladištili velike količine i čekali da cena poraste. Zbog visoke cene na udaru su se našli i proizvođači osvežavajućih pića, kolača i parfema.