SLAVNI BRITANSKI LIST: Zašto je Beograd NAJSAVRŠENIJI GRAD koji vam nikada nije palo na pamet da posetite?

Beograd
Wikipedia

Ono kad stranci napišu ono što mi već znamo ;)

 

Povodom Dana državnosti britanski Telegraf je objavio interesantan tekst o tome zašto treba posetiti Beograd. Na listi velikih prednosti srpske prestonice našle su se ove stvari:

Sa funtama možete mnogo!

Srbija je država u procesu ulaska u Evropsku uniju i kao valutu koristi dinar. Britanci će zato otkriti da sa funtom mogu mnogo! Većina turističkih atrkacija kao i karte za gradski prevoz koštaju manje od 5 funti, a troškovi i za hranu i piće takođe će biti skromni.

Što znači da zaista možete da uživate u noćnom životu!

 

Beograd ima reputaciju “grada za zabavu” tokom cele godine što znači da na svakom ćošku možete uživati u pozitivnim vibracijama i pronaći muziku po svom ukusu – od džeza do turbo folka i tehno muzike koja je nikla kao “underground” scena tokom Miloševićevog režima. 

I da možete da se provodite na najluđim splavovima na svetu!

U letnjim mesecima sva zabava se premešta na reke – Dunav i Savu. Tamo postoje splavovi na kojima vam je nezaboravan provod zagarantovan!

Grad na dve reke

 

Grad je smešten na ušću dve reke – Save i Dunava koje dele grad na dva dela i omoćućavaju mnogo mesta za razgledanje i uživanje u starinskom duhu “starog” Beograda i brutalizmu Novog Beograda.

Beograd ima najveću pravoslavnu crkvu na svetu

Crkva svetog Save na Vračaru je jedna od najvećih crkvenih građevina na svetu. Izgradnja je započeta 1935. godine, a koliko je zahtevan projekat najbolje govori činjenica da detalji unutrašnjosti crkve još nisu završeni, uključujući freske na kojima se i danas radi.

Ne smete da propustite ćevape!

 

Ćevapi, tradicionalno balkansko jelo od mlevenog mesa, obično servirano s lukom i kajmakom predstavlja specijalitet koji morate probati.

 

Ali postoje i drugi raznovrsni restorani

Britanski Telegraf preporučuje restoran “Iguana” odakle se pruža prekrasan pogled na Savu, mesto gde bogatiji Beograđani uživaju u intimnim večerama i savremena zvuke džeza. Pored je i restoran “Cantina de Frida” čija ponuda privlači mlađu publiku zbog tematskih kubanskih večera i neiscrpne liste koktela.

Supermakret Koncept Stor nudi za svakog ponešto

Supermakret Koncept Stor, oformljen je 2008. godine i dizajniran u stilu socijalističke ere. Tu možete pronaći sve – hranu, piće, butike, salone lepote… 

Beograd ima prilično “kul” tvrđavu

 

Obavezno posetite Beogradsku tvrđavu! Tu se nalaze ostaci tvrđave sagrađene za odbranu od Turaka koji su je nakon osvajanja obnovili i prilagodili svojim potrebama. Odatle se pruža spektakularan pogled na Savu i Dunav i danas je jedan od omiljenijih šetališta gde Beograđani uživaju u predivnom pogledu.

I park koji je okružuje je predivan!

 

Park uključuje prelepu baštu, elegantne spomenike značajnih Srba, impresivan vojni muzej i zoološki vrt. U parku se takođe održavaju pozorišne predstave i koncerti, a tu je i pijaca na otvorenom.

 

U Beogradu možete uskočiti na najspektakularniju prugu Evrope

Pruga Beograd-Bar povezuje srpsku prestonicu sa jednom od najvećih luka u Crnoj Gori. Putovanje vam može pružiti spektakularan pogled na brda, jezera i planine kao i prelaz preko najviših svetskih vijadukata. Karte nisu skupe, a mesta do prozora lako mogu da se rezervišu.

Uživajte u raznolikoj arhitekturi

 

Beograd nije najlepši grad – njegovi soliteri i dalje nose tragove socijalističke ere, a bombardovanje NATO-a da i ne pominjemo, ali postoji nekoliko izuzetaka. U Zemunu su kuće građene u Austro-Ugarskom stilu, dok je Skadarlija prava boemska četvrt u Starom gradu u stilu Monmartra.

Možete da posetite Titov grob

Obavezno posetite Titov grob ili Kuću cveća! Mesto vam je sigurno poznato preko Interneta kao “svetilište” komunističkom lideru Jugoslavije, a tu je i muzej sa poklonima koje je bivši lider SFRJ dobio od običnih Jugoslovena.

Ako se još uvek dvoumite da li da posetite Beograd, tu je uvek Egzit!

 

Možete da ludujete do zore u tvrđavi koja je na samo sat vožnje od Beograda. Egzit je počeo kao studentski politički protest ali sada je reč o jednom od najpoznatijih evropskih muzičkih festivala. Sa muzičkom parolom “za svakog po nešto” i Dunavom da vas rashladi festival je već osvojio nebrojane nagrade i savrešno je mesto da upotpunite vaše letnje razgledanje Srbije. Održava se u Petrovaradinskoj tvrđavi u Novog Sadu od 6. do 9. jula a karte bez kampovanja koštaju 84 funte. loading...