SLAVNI POLITIČAR NA METI POLICIJE: Zbog objave na Fejsbuku hoće da mu ODUZMU ORUŽJE

Poljska policija počela je proveru da li je bivši poljski predsednik Leh Valensa podoban da legalno poseduje oružje i to zbog posta na Fejsbuku u kome je pozvao Poljake da izadju u odbranu Vrhovnog suda a on sam će doći 4. jula u Varšavu da ukloni glavnog vinovnika nesreće koju je Poljskoj donela vlada konzervativaca, Jaroslava Kačinjskog.

Fejsbuk
Beta

– Izabranu vladu treba poštovati. Ova vlada ne sme da se poštuje. Ta vlada krši Ustav, uništava dostignuća i ugled Poljske. Kažem odlučno: dosta. Ako dignu šapu na Vrhovni sud, idem u Varšavu 4. jula da sprečim mogućnost glavnom krivcu da uništava osnovnog stražara demokratije kao što je Vrhovni sud – napisao je Valensa u nedelju na Fejsbuku.

Bivši predsednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir za svoj odvažni otpor na čelu Poljaka komunističkom režimu zapretio je da će hteti to da učini mirno, ali da će se boriti ako bilo ko, pa i policija pokuša da ga spreči.

– Podsećam da imam oružje i dozvolu za ličnu odbranu – napisao je Valensa a poljska policija saopštila je na to da, izmedju ostalog i na pritužbe građana, sada proverava da li je Valensa podoban da ima dozvolu za posedovanje oružja.

“U vezi sa napisom bivšeg predsednika Poljske gospodina Leha Valense i kao odgovor na brojne upite obaveštavamo da policija ima obavezu da u takvom slučaju proveri opravdanost izdavanja dozvole za oružje”, saopštila je poljska policija na Tviteru.

Evropska komisija je u ponedeljak otpočela pripremnu proceduru da tuži Poljsku Sudu Evropske unije u Luksemburgu zbog izmena Zakona o Vrhovnom sudu po kojima, bez obzira što je to u suprotnosti sa Ustavom, šalje se u penziju 27 sudija od 72 tog suda a predsednik  Poljske, takođe iz stranke Pravo i Pravda Kačinjskog, može ali ne mora da im odobri da nastave da rade.

EK, Savet Evrope, Venecijanska komisija, međunarodne pravničke i sudijske organizacije i poljska opozicija vide u tom prisilnom penzionisanju i pravu predsednika države da on izabere ko ne mora da se povuče pokušaj sadašnjih poljskih vlasti da silom, pre kraja mandata, izmene sastav čak 40 odsto sudija Vrhovnog suda a da predsednik Andžej Duda izabere nove, lojalne vlasti i atak na nezavisnost pravosuđa pošto u pravnoj državi političari ne smeju da smenjuju sudije po svom nahođenju.

Poljski zvaničnici reagovali su na to izjavama da su spremni da dokazuju i pred Sudom EU da su oni, a ne EK u pravu i podsetili da u EU trenutno ima čak 1.300 takvih sporova EK sa nekom zemljom članicom.

Portparol vladajuće stranke Pravo i Pravda Beata Mazurek izjavila je da EK vidi da nije uspela da nađe dovoljnu podršku medju zemljama članicama da se proglasi da u Poljskoj povodom reforme celog pravosudja postoje rizici po pravnu državu i demokratiju.

– Mislim da je EK uvidela da nije u stanju da okupi dovoljnu grupu država koje podržavaju njen stav protiv Poljske i da zato menja polje spora na Sud pravde EU – kazala je Mazurek, javlja poljski list Djenjik.

Spor pred Sudom EU može da se završi novčanim kaznama ako Poljska ne bi poštovala presudu da sporne odredbe zakona ukine, dok je spor prema članu 7. Lisabonskog sporazuma u proceduri procene valjanosti pravne države u Poljskoj daleko ozbiljniji i prvi put u istoriji može da završi za Vršavu gubitkom prava glasa jedne članice u EU.loading...