“SLOBODNO ŠETAJU PO CENTRU, ADAPTIRALE SE”: Lisice okupirale Vučje, ulaze i u restorane

Više meštana Vučja kraj Leskovca izjavilo je za agenciju Beta da su centar te varoši podno planine Kukavice okupirale lisice koje, kako tvrde, svoje stanište imaju u napuštenoj tekstilnoj fabrici "Vučje" u samom centru, odakle su ranije izilizale po mraku, a u poslednje vreme i po danu.

pixabay.com

“Slobodno šetaju po centru, adaptirale se. Ulaze u dvorišta kuća i na pragove restorana. Problem je što se mi nismo adaptirali”, rekao je jedan od vlasnika tamošnjeg restorana na čijem je pragu nepoznati autor fotografisao jednu od ovih divljih životinja.

Lisica je, naime, fotografisana u po bela dana. “To nije prva lisica koju smo oterali s našeg praga”, potvrdio je vlasnik restorana, koji zahteva anonimnost kako se ne bi “uplašili gosti”.

Liscice su svoj “dom” našle u korovom obrasloj tekstilnoj fabrici “Vučje”, zatvorenoj pre 15 godina. Ta fabrika je izmedju dva svetska rata bila vlasništvo čuvenog leskovačkog i srpskog industrijalca Laze Teokarovića. Oduzeta je posle Drugog rata, a Teokarović je 10 godina robijao kao državni neprijatelj.

Teokarović je u Vučju sagradio tri vile, a jedna od njih se nalazi u centru sada napuštene fabrike. Od rastinja, više šume, lepota te vile nije vidljiva danas sa ulice.

Sagovornici Bete rekli su da će pomoć oko lisica zatražiti od lovačkih udruženja, budući da najviše deca boje ovih divljih životinja.

“Ako se pod hitno ne reaguje u smislu da se najpre raskrči rastinje koje je obavilo fabriku i uhvate i izmeste divlje životinje iz tog vrtloga, ništa nam drugo ne preostaje osim da proglasimo urbani lovni turizam”, kazao je jedan od starijih Vučjanaca, koji je tvrdio da je prošle nedelje u centru Vučja sreo četiri lisice dok je šetao unuke.