SLOVENIJI PRETI NOVA EPIDEMIJA? Mislili su da imaju KORONU, a zapravo je druga ZARAZNA BOLEST

Raste broj zabeleženih slučajeva.

Pixabay.com

U Sloveniji ove godine raste broj zabeleženih slučajeva mišje groznice, što se pripisuje povećanoj populaciji miševa zbog prošlogodišnjeg bogatog prinosa semenskog žira u šumama kojima se ovi glodari hrane.

– Do sada smo zabeležili više od 200 izveštaja o hemoragičnoj groznici – rekla je epidemiolog Eva Grilc iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje u sredu na konferenciji za novinare u Ljubljani – prenosi Večernji list.

Prošle godine su tokom cele godine zabeležena 252 slučaja, tako da ove godine računamo na pravu epidemiju i rekordan broj jer se opasnost od prenosa zaraze javlja u letnjim mesecima, sve do sredine jeseni. Vrhunac sezone mišje groznice, koju virus širi izmetom glodara, jeste krajem juna i početkom jula, kada broj prijava počinje da pada, upozoravaju zdravstvene službe.

“Nismo očekivali”

U mikrobiološkoj laboratoriji Medicinskog fakulteta u Ljubljani, koja jedina dijagnostikuje infekciju hantavirusom koja uzrokuje mišju groznicu, kažu da imaju puno posla, a bave se i dijagnostikovanjem sumnje na korona virus.

Od 516 uzoraka uzetih za hantavirus, 203 su bila pozitivna, a neki pacijenti sa visokom temperaturom mislili su da su zaraženi korona virusom.

– Radimo na hitnim slučajevima i nismo očekivali da će se epidemija mišje groznice tako brzo ponoviti posle one iz 2019. godine – rekla je Tatjana Avšič Županc sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta.