SLUČAJ HARADINAJ: Interpol GAZI SEBE – Zašto su reagovali na zahtev Unmika, ako je POTRAGA NA SNAZI?!

Ramuš Haradinaj
Beta/Kolaž

Ministarstva pravde i unutrašnjih poslova Srbije, kao i Tužilaštvo za ratne zločine, intenzivno se konsultuju i rade na žalbi koja će se u najskorijem roku proslediti centrali Interpola u Lionu povodom odluke ove organizacije da povuče poternicu koju je Srbija raspisala za Ramušem Haradinajem.

 

Dok se bude čekalo da svetska policijska organizacija preispita svoj potez zasnovan na žalbi Unmika, iz ove misije UN juče je rečeno da su oni još u decembru 2016. podneli notu Interpolu u ime kosovskih vlasti, u kojoj se traži da se povuku poternice za 20 građana Kosova, na bazi Rezolucije 1244, prenose “Novosti”.

KRVAVI PIR U “PAŠTRIKU”

Među najmonstruoznijim zločinima koji se pripisuju premijeru takozvane države Kosovo jesu i oni u hotelu “Paštrik” u Đakovici 12. juna 1999.

Tog dana u popodnevnim satima Haradinaj i njegovi saborci zaustavljaju i kidnapuju Rome iz svadbene kolone.

Haradinaj je naredio da njih 11 zatvore u podrumu hotela u kojem su ih dva dana tukli, mučili i zlostavljali.

Nevestu Ganimetu prvo je silovao Haradinaj, a onda su se nad njom neprekidno iživljavali i ostali pripadnici OVK.

U improvizovani hotelski logor dovodili su otete Srbe iz Đakovice i tu ih zverski mučili, a potom ubijali na najmonsturozniji način sekući im delove tela, pišu “Novosti”.

Memorandum o razumevanju između Unmika i Interpola potpisan je 2002. godine i na snazi je i danas, i kako je navedeno na sajtu Misije, taj dokument olakšava da kosovske vlasti zatraže izdavanje međunarodnog zahteva za hapšenje ljudi za koje se veruje da su izvan Kosova, a koji se traže da izdržavaju zatvorsku kaznu ili da se pojave na sudu. Šire nadležnosti Unmika se ne pominju.

Otvoreno je pitanje zbog čega je Interpol reagovao na intervenciju Unmika, kada je zahtev za poternicu za Haradinajem poslala Srbija 2004? Ako je Srbija bila relevantan sagovornik 2004, kada je Unmik već imao sporazum sa Prištinom, zašto je sada Srbija zaobiđena kada prema pravilima Interpola neka poternica može da se zatamni ili povuče samo na zahtev zemlje koja ju je zatražila?

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je juče da treba pitati sve članice Saveta bezbednosti UN da li su bile konsultovane u odluci Unmika da se Haradinaju ukine poternica.

Da li su to radili u svoje ime, administracije na KiM ili na osnovu mandata koji imaju od svih članica SB? – pita se Vulin.

Prema mišljenju profesora Radomira Milašinovića sa Fakulteta za bezbednost, centrala Interpola mora da poštuje interese svih svojih članica, zbog čega je njihov potez oko Haradinaja “bukvalno presedan”:

Mora da se istera načistac zbog čega je do ovoga došlo. Iznenađuje neprincipijelno kršenje normi rada Interpola. Mada, kada je u pitanju Haradinaj, kako smo videli kada mu se sudilo u Hagu, sve je moguće.

Bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić kaže za “Novosti” da je iznenađujuća “reinkarnacija” Unmika oko Haradinaja, jer je ta misija i pre 2008, od dolaska Euleksa na KiM, sama sebe stavljala u zapećak prepuštajući svoje ingerencije Albancima.

Ovo je u najmanju ruku začuđujuće, tim pre jer je Unmik pravosuđe prepustio u ruke Euleksa. Ovim potezom Unmik gubi i poslednji smokvin list da je neutralni posrednik – jasan je on.