SLUČAJ LEČIĆ: Merimi Isaković se javilo JOŠ ŽRTAVA – kada će tužilaštvo reagovati?

Merima Isaković ispričala je da su joj se nakon potresnog svedočenja u intervjuu javile devojke koje su joj ispričale kako im je Lečić prilazio na razne nedostojne načine.

printscreen

Napisala sam Tužilaštvu pismo koje je priloženo u predmetu Danijele Štajnfeld. U tom pismu sam ih obavestila da postoje svedoci koji naravno ne mogu da svedoče direktno o istinitosti seksualnog nasilja nad Danijelom jer nisu niti posredno niti neposredno tome prisustvovali, ali opisuju kako je Lečić izvršio prema njima akt nasilnog seksualnog ponašanja ili u nekim slučajevima seksualnog uznemiravanja. Svedoci su voljni da ja predam snimke gde su njihovi glasovi maskirani na uvid Tužilaštvu, a takođe su voljne da razgovaraju direktno sa tužiocem i svedoče, ako im je zagarantovana tajnost identiteta – ispričala je Merima Isaković u emotivnom intervjuu za Nedeljnik, skoro dva meseca nakon što je prvi put govorila o zlostavljanju koje je pretrpela od Branislava Lečića, a što nije bilo dovoljno da se proces protiv njega pomeri sa mrtve tačke.

Stojim iza svake reči na onih 18 stranica koje su objavljene u Nedeljniku 8. aprila 2021. godine, ispričala je legendarna glumica Merima Isaković u novom velikom intervjuu za Nedeljnik.

Sve što sam ispričala bilo je u nadi da će se time zaustaviti medijska hajka i psihološko zlostavljanje nad jednom mladom ženom, Danijelom Štajnfeld, koja je uspela da se uzdigne iz pepela i prozove nasilnika na odgovornost. A i celo društvo jer tragična trauma koja se desila Danijeli Štajnfeld nije priča o izolovanom činu – jednoj žrtvi jednog nasilja, niti o jednom nasilniku. To je priča o pojavi koja je mnogo češća nego što je društvo spremno da prizna. Koliko sam shvatila, Danijela nije želela da svojom prijavom otvori javnu debatu. Verovala je da će je zakon u njenoj domovini zaštititi i još važnije: da će zaštititi druge devojke od istog i sličnih nasilnika time što će se ovaj nasilnik zaustaviti u razularenoj bahatosti.“

Merima Isaković ispričala je da su joj se nakon potresnog svedočenja u intervjuu javile devojke koje su joj ispričale kako im je Lečić prilazio na razne nedostojne načine.

Sve su u to vreme bile studentkinje. Imale su između 20 i 24 godine. Te devojke se međusobno ne poznaju, ali njihove priče imaju mnogo sličnosti u opisu njegovog nasilnog i manipulativnog ponašanja. Voljne su da svedoče pred Tužilaštvom, ali samo pod uslovom da njihov identitet ostane u tajnosti. Naglasile su da ga se boje, ali i da su zaprepašćene toksičnim napisima u tabloidima, pa i šire. Pitale su me da li mogu da nekako meni kažu sve što su doživele od Lečića, ali da sačuvam njihov identitet.”

Svedoci su, nastavlja Merima Isaković, voljni da on preda snimke gde su njihovi glasovi maskirani na uvid Tužilaštvu, a takođe su voljne da razgovaraju direktno sa tužiocem i svedoče, ako im je zagarantovana tajnost identiteta.

Celo svedočenje Merime Isaković objavljeno je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 27. maja.