Miranović je u intervjuu za portal CDM podsetila da je crnogorska nošnja karakteristična i za Crnu Goru identitetski prepoznatljiv segment kulturno-istorijskog nasleđa, te da su gusle nematerijalno kulturno nasleđe kojeg pored Srbije, baštine i druge države Balkana i šire.

Svet vekovima zna GUSLE KAO DEO SRPSKE TRADICIJE, ali sada je ALBANIJA podnela ZAHTEV o kom bruji region

Prema njenim rečima, veština izrade i ukrašavanja crnogorske narodne nošnje predstavlja zakonom zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.

Crnogorska narodna nošnja, koja je pokrenula polemiku resora kulture Crne Gore i Srbije ne može biti zaštićena u Unesku jer predstavlja predmet, ali je moguće kandidovati umeće, tehnike i zanate potrebne za izradu nošnje, što je i zaštićeno na nacionalnom nivou, saopšteno je iz lokalne kancelarije Unesko za TV Vijesti.

Za sada ne postoji inicijativa da se zaštiti i na međunarodnom nivou ali je, kako navode iz crnogorske Kancelarije za Unesko, ta mogućnost otvorena.

Guslar obučen u crnogorsku narodnu nošnju nastupio je prilikom otvaranja kulturnog centra Srbije u Pekingu, a iz ministarstva kulture Crne Gore ocenjeno je da su organizatori nastupa posegnuli u kulturno nasleđe Crne Gore.

Sa druge strane, njihove kolege iz Srbije tvrde da je guslаr bio odeven u nošnju koju su “nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini” i da je to “činjenicа koju nijednа novа identitetskа konstrukcijа ne može dа izmeni”.

Nakon što je Unesko odlučio da gusle uvrsti na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa kao deo kulturnog nasleđa Srbije, ambasadori Albanije, Hrvatske, Crne Gore, BiH su podneli toj organizaciji zahtev za postizanje konsenzusa o tome da li ovaj instrument pripada vizantijskoj ili arapskoj kulturi.loading...