SLUČAJ PREVELIK ZA POLICIJU: Proizvodili su drogu za ceo svet i ubijali svakog ko je odbio da im se pridruži (VIDEO)

zetas
youtube/ screenshot

Ministarstvo obrane Meksika prepoznalo je ovu grupu kao "najveći odred smrti i organizovanog kriminala u meksičkoj istoriji".

 

Los Zetas je najveća kriminalna organizacija koja deluje na području više od polovine Meksika. Ovaj narko kartel je počeo sa radom kao ogranak meksičkog Zalivskog kartela koji su činila 34 meksička komandosa kojima je cilj bio zaštita mladog budućeg vođe Osiela Kardenasa Giljen koji je postavljen 1999. godine.

Giljen je za zaštitu unajmio telohranitelja, poručnika u penziji Rubena “el Čata” Salinasa koji je tražio 30 meksičkih dezertera kako bi oformio dobro plaćeni ogranak. Tokom godina Kardenas je svoj uticaj proširio i na Zetu. Grupa je podmićivala i pretila sve dok Zalivski kartel nije postao nedodirljiv, pa mu čak ni vlasti nisu mogle ništa.

Do 2003. godine Los Zetas su se proširili i uključili 300 pripadnika pravojnih jedinca opremljenih sofisticiranim oružjem koji su prošli naprednu vojnu obuku, piše Business Insider.

Meksičko ministarstvo obrane prepoznalo je ovu grupu kao “najveći odred smrti i organizovanog kriminala u meksičkoj istoriji”. Iste godine došlo je do obračuna sa meksičkom vojskom kada je Kardenas uhapšen i osuđen na 25 godina zatvora.

Los Zetas je tad već daleko nadmašio Zalivski kartel prema prihodima, broju članova i uticaju. Nakon unutrašnjeg sukoba koji je tinjao godinama, 2010. godine Los Zetas se odvojio od Zalivskog kartela. No, karteli su tad okrenuli oružje jedni protiv drugih.

Kako bi zastrašili konkurenciju i privukli više članova, Los Zetas je počinio više masakara i napada na civile. Tako je između 2010. i 2011. godine ubijeno više od 350 farmera i imigrantskih radnika u Meksiku i Gvatemali koji su odbili da im se pridruže.

Zetas je regrutovao bivše vojnike iz Gvatemale, pobunjenike poznatije kao “mašine za ubijanje”, pa su izgradili kampove širom Meksika za trening novih članova starih od 15 do 18 godina.

Većinu od prvobitnih 34 komandosa su meksičke vlasti zarobile ili ubile, ali nove horde mladih vojnika stasaju i dalje. Grupa je zadržala čvrsto uporište u Meksiku, a aktivna je i u Teksasu.

FBI veruje kako Zetas kontroliše i nekoliko američkih bandi kao što su meksička mafija, teksaški sindikat, Hermanos Pistoleros Latinos i MS-13.

Pogledajte video: