SMAK SVETA? Dok požari besne po Australiji, vatra i na drugom kraju sveta – i to IZ VULKANA (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Usijana lava izlazi danas iz filipinskog vulkana Taala posle iznenadnog izbijanja pepela i pare zbog čega su meštani bili primorani da beže, zatvoren je glavni aerodrom u Manili, kao i kancelarije i škole.

Beta/AP Photo/Bogie Calupitan)

Za sada nema izveštaja o nastradalim ili o većoj šteti od erupcije vulkana Taal južno od glavnog grada koja je počela juče.

Oblaci pepela proširili su se, medjutim, oko 100 kilometara severno od vulkana i stigli do glavnog grada Manile, što je dovelo do zatvaranja glavnog aerodroma u zemlji i otkazivanja više od 240 medjunarodnih i domaćih letova.

Beta/ AP Photo/Aaron Favila)

Alternativni aerodrom Klark, severno od Manile je otvoren ali vlasti će i njega zatvoriti ako pepeo bude ugrožavao letove, saopštila je filipinska Civilna uprava za avijaciju.

Vladina agencija za vanredne situacije objavila je da je oko 8.000 meštana premešteno u najmanje 38 centara za evakuaciju u provinciji Batangas i obližnjoj provinciji Kavite, ali zvaničnici očekuju da će taj broj porasti pošto se sklanjaju još stotine hiljada ljudi.

Neki stanovnici nisu mogli da napustu sela pokrivena pepelom jer nije bilo prevoza i zbog loše vidljivosti. Neki su odbili da napuste svoje domove i farme, rekli su zvaničnici.

Gradonačelnik mesta Balete koje se nalazi duž obale jezera Taal oko vulkana apelovao je da se pošalju pojačanja vojske i policije da spreči rastrojene meštane da se vraćaju nazad u svoja sela da bi spasli svoje stvari i životinje, zato što vulkan može da eksplodira u svakom trenutku.

Vulkan Taal, na ostrvu u istoimenom jezeru, aktivirao se juče i počeo da izbacuje paru, pepeo i kamenčiće u visinu od 10 do 15 kilometara, javio je filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju.

Beta/AP Photo/Aaron Favila)

Vlasti su podigli nivo opasnosti oko Taala za tri stepena, na nivo četiri što znači neposredna opasnost od erupcije. Nivo pet je najviši a označava da je opasna erupcija u toku i da bi mogla da pogodi širu zonu iz koje bi ljudi morali da se evakuišu, rekao je šef instituta Renato Solidum.

Glavni vulkanolog instituta Antonio Bornas rekao je da je lava izbijala rano danas iz vulkana dok se smirilo izbacivanje pepela i pare. Rekao je da je teško proceniti kada će erupcija prestati i da kada se vulkan Taal na sličan način aktivirao 1970-ih to je trajalo oko četiri meseca.

Beta/AP Photo/Aaron Favila)

Vulkan inače privlači brojne turiste zbog svog slikovitog položaja u sredini jezera.

Taal spada u najmanje vulkane na svetu i jedan od oko dvadeset aktivnih  na Filipinima koje se nalaze u okviru takozvanog pojasa vatre, seizmički aktivne oblasti podložne zemljotresima i vulkanskim erupcijama.