SMETOVI SNEGA NA ULICAMA: U nekoliko srpskih opština uvedeno VANREDNO STANJE

Ovododišnji početak proleća pamtiće mnogi na Staroj, ali i Suvoj planini, ako ni po čemu drugom onda po visokim i dubokim smetovima kakvih nije bilo ni usred zime.

printscreen / Info LIGA Ivanjica

Putari u Pirotu, Dimitrovgradu, Babušnici i Beloj Palanci su u proteklih nekoliko dana uglavnom deblokirali sve saobraćajnice ka selima, koja su zbog obilnog snega bila odsečena od sveta. Puno posla bilo je i za montere koji su morali da povežu iskidane elektro-vodove koji su popustili pod težinom snega ili ih je pokidalo okolno granje.

U Babušnici je, zbog visokih smetova i snega koji je napadao na mnogim deonicama, bilo uvedeno vanredno stanje. Zbog blokiranih puteva i mahala ka Berduju, prema Zvoncima, prema Suvoj planini i drugim udaljenim selima, kao i ka Gorčincima, bilo je takođe uvedeno vanredno stanje. Ovakav kraj zime ne pamte ni najstariji meštani, mada se dobro sećaju da je 2012. godine bilo velikih smetova i niskih temperatura, ali – sredinom zime.

Stanje se polako normalizuje, ali će protekle dane po nezapamćenom trodnevnom kijametu pamtiti žitelji Stola, Kijevca, Rakite, Grnčara, Dola, Zavidinaca, Vučjegdela i Jasenovdela.

Najviše snega bilo je, svakako, na Babinom zubu i Midžoru, “krovu Srbije”, na nadmorskoj visini između 1.700 i 2.198 metara. Jedan od posetilaca ovog centra Jovan Stefanović, ovekovečio je žičaru “Konjarnik” čiji su desetak metara visoki stubovi bezmalo do vrha bili zavejani brdom snega, koji je bukvalno sipao sa severozapada. Ovi prizori se ne viđaju često i verovatno će se dugo prepričavati i svedočiti o ćudima “stare srpske lepotice”. Prema slobodnim i prilično tačnim procenama, smetovi na ovom mestu su bili preko sedam metara, pišu Novosti.

Ova zima je do sada bila poprilično blaga, ali je na kraju pokazala da se još uvek ne predaje. Na početku proleća putevi su izgledali kao da je sredina januara. Slična zima bila je pre devet godina, kao i 2006. godine, ali ovakvog snega i smetova na planini nije bilo. Hrana koju su, zbog blagog vremena zimus uštedeli, stočari će sada potrošiti jer stoka ne može na ispašu – kaže Voja Marković.

Na teritoriji Pirota, tačnije na delu planine koja pripada ovom gradu, takođe je bilo velikih smetova naročito ka gornjem i srednjem Visoku. U dimitrovgradskom kraju sneg je takođe obilno padao i pravio smetove ka selima Zabrđa. Prognoze meteorologa koji najavljuju nove padavine, tačnije kišu u nižim i sneg u višim predelima, u ovom kraju se dočekuju sa zebnjom.

Tako je na Jutjubu mnogo snimaka na kojima se vidi situacija iz tih okruga, a ozbiljnost situacije vidi se na snimku momaka koje je zavejao sneg na Goliji, i koji su se ozbiljno namučili da bi automobil izvukli iz smetova.

Inače, sneg danas pada i u prestonici Srbije. Prema najavama RHMZ-a u utorak će na severu biti suvo, a u ostalim predelima očekuje se prestanak padavina i postepeno razvedravanje. U sredu prolazno naoblačenje sa slabom kišom, u brdsko-planinskim predelima sa slabim snegom. Zatim sledi postepeno toplije, u četvrtak razvedravanje, od petka pretežno sunčano vreme.