Smrdibube preplavile Beograd: Postoji samo JEDAN NAČIN kako da ih se rešite

smrdibuba
pixabay.com

Veliki broj smrdibuba širom Srbije pravi velike probleme građanima, a dr Olivera Petrović Obradović sa Poljoprivrednog fakulteta kaže da za njih nema leka.

 

“Postoje dve vrste, to je osnovno. Bilo ih je i ranije, poslednjih godina, a od tih koje nam sada ulaze u stanove dve vrste su stigle u Srbiju sa drugih kontinenata. Stigle su u podneblje u kojem mogu da se razvijaju bez prirodnog neprijatelja”, navodi profesorka katedre za entomologiju i poljoprivrednu zoologiju za B92.net

Kako kaže, hrane se velikim brojem biljaka jedu šta god im odgovara.

“Namnožile su se jer im odgovaraju uslovi, klima se menja, a došle su kao nove vrste. Bilo ih je i pre pet godina i pre 20 godina, ove sada su slične kao naše”, ističe Petrović Obradović.

A kako se boriti protiv njih?

“Nema registrovanih preparata za kućnu upotrebu koju neće biti štetni po ljude. Mehanizam suzbijanja bi takođe bio težak u kućnim uslovima, trebalo bi da poprskamo sve po stanu, da one stanu u to i uginule”, ističe profesorka Poljoprivrednog fakulteta.

Međutim, olakšanje je u tome što, kako navodi, smrdibube u kuće ne ulaze da bi se hranile, već da nađu mračno i toplo mesto.

“Lete po sobi da bi našle neki ćošak u koji mogu da se zavuku”, kaže Petrović Obradović, ističući da će ih biti do mrazova, kada počnu mrazevi smiriće se, za oko dve-tri nedelje.

Iako se u medijima poslednjih dana pojavila priča da postoji opasnost od njih i da mogu da ujedu ljude, Petrović Obradović navodi da smrdibube nisu opasnost za ljude “iako je neprijatno zbog smrada koji ostaje na rukama, ali on se lako pere”.

Dakle, jedan lek postoji samo – izbaciti ih kroz prozor.