SMRTNA KAZNA VRŠI SE NA NOV NAČIN! U Americi pogubljen zatvorenik DO SADA NEVIĐENOM METODOM

Američka savezna država Nebraska danas je izvršila prvo pogubljenje posle više od dve decenije, do sada neisprobanom kombinacijom lekova koja je uključivala i prvu upotrebu snažnog opijata fentanila u smrtonosnoj inekciji.

Pixabay.com

Smrtna kazna je izvršena nad Kerijem Dinom Murom (60), osuđenim na smrt zbog ubistva dvojice taksista u Omahi 1979. On je prvi osuđenik pogubljen smrtonosnom inekcijom u Nebraski, koja je prethodni put smrtnu kaznu izvršila 1997, električnom stolicom.

Svedoci su naveli da nije bilo vidljivih komplikacija prilikom pogubljenja.

Mur je pogubljen nešto više od tri godine nakon što je Nebraska ukinula smrtnu kaznu, da bi je potom vratila godinu dana kasnije, zaslugom građanske inicijative koju je delimično finansirao republikanski guverner Pit Rikets.

Prvi put je iskorišćena mešavina četiri hemikalije. Do sada neisprobanom kombinacijom lekova uključuje i prvu upotrebu snažnog opijata fentanila u smrtonosnoj inekciji.

Nemački proizvođač lekova Frezenijus Kabi je prošle nedelje pokušao da spreči pogubljenje Mura, podnevši tužbu u kojoj je navedeno da je Nebraska ilegalno nabavila najmanje jedan lek te kompanije i da bi dozvola da se izvrši pogubljenje nanela štetu njenoj reputaciji i poslovnim vezama.

Federalni sudija je odlučio da javni interes za pogubljenjem ima prevagu nad zabrinutošću kompanije. Kompanija je odlučila da ne iznosi slučaj pred Vrhovni sud SAD.

Prema tužiocima, Mur je imao 21 godinu kada je ubio Rojela van Nesa tokom pljačke koju je izvodio s mlađim bratom, a novac je potrošio na drogu i pornografiju. Pet dana kasnije ustrelio je Mejnarda Helgelanda.