SMRTONOSNI VIRUS DOBIO IME! Broj novih slučajeva u Kini ponovo pao, ali postoji i jedna LOŠA VEST

Kina je danas prijavila još jedan pad u broju novoobolelih od koronavirusa, ali i još 97 umrlih što dovodi do preko 1.100 ukupan broj umrlih od ovog virusa.

BETA

Nacionalna komisija za zdravstvo saopštila danas je da je 2.015 novih slučajeva obolelih prijavljeno u poslednja 24 časa, što označava drugi dan smanjenja.

Ukupan broj obolelih u kopnenoj Kini dostigao je 44.653, mada stručnjaci kažu da veliki broj inficiranih prolazi nezabeleženo.

Uz 97 smrtnih slučajeva u poslednja 24 časa ukupan broj umrlih u kopnenom delu Kine porastao je na 1.113. Dve osobe su umrle van teritorije kopnene Kine od novog koronavirusa jedna u Hongkongu i jedna na Filipinima.

U luci Tijandžin, jugoistočno od Pekinga, klaster slučajeva je povezan sa robnom kućom u kvartu Baodi. Trećina od 104 potvrđenih slučajeva obolelih je u kvartu Baodi, javila je državna novinska agencija Sinhua.

Prodavac koji radi u malom odelenju prodavnice za kućne aparate bio je prva osoba u klasteru kojoj je dijagnostifikovan virus 31. januara, javila je Sinhua. Prodavnica je već tada bila zatvorena, zatim dezinficirana 1. februara ali je ipak usledilo još nekoliko slučajeva zaraženih.

Japansko ministarstrvo zdravlja saopštilo je da je 39 novih slučajeva zaraženih potvrdjeno na kruzeru “Dajamond prinses” koji je u karantinu kod Jokohame, što dovodi do 174 ukupan broj zaraženih na tom brodu.

Američka poštanska služba saopštila je da nailazi na znatne teškoće u slanju pisama, paketa i ekspres pošte u Kinu, uključujući u Hongkong i u Makau.

I Američka pošta i Pošta Singapora javili su u dopisima svojim svetskim kolegama da više ne primaju pošiljke za Kinu dok ne bude raspoloživ dovoljan kapacitet za prevoz.

Kineska pošta saopštila je da dezinfikuje poštanske ispostave, centre za procesuiranje i vozila da osigura da se virus ne širi preko pošte i da zaštiti zaposleno osoblje.

Kako se navodi ta kriza takođe je pogodila poštu koja prelazi preko Kine za druge destinacije uključujući Severnu Koreju, Kazahstan, Kirgistan, Mongoliju, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan i Vijetnam.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je nazvala obolenje izazvano virusom Covid-19, izbegavajući bilo kakve geografske odrednice ili druge oznake da se izbegne stigmatizovanje i da se pokaže da bolest potiče od novog koronavirusa otkrivenog 2019. godine.

Vodeći kineski epidemiolog Džong Našan rekao je da bi epidemija virusa u njegovoj zemlji moglo da dostigne vrhunac ovog meseca, ali da situacija u centru krize u Vuhanu, ostaje izazovna.

“Potrebno nam je još vremena teškog rada u Vuhanu”, rekao je on i dodao da je izolacija inficiranih pacijenata prioritet.

On je rekao da moraju da zaustave dalje inficiranje ljudi.

“Problem prenosa od čoveka na čoveka i dalje nije rešen”, rekao je Džong Našan.

loading...