SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU! Zatresla se i Srbija, a – onda je udarilo OPET I OPET (FOTO+VIDEO)

Snažan zemljotres jačine šest stepeni po Rihterovoj skali pogodio je Grčku u 11 i 15 časova. Nekoliko sekundi osetilo se podrhtavanje i u stanovima u višim zgradama u Nišu

Printscreen

Zemljotres se osetio i u Crnoj Gori i na području KiM. Odmah zatim usledio je još jedan, jačine 4,6 stepena po Rihteru, javio je grčki list Katimerini. Nakon toga usledila su još dva naknadna udara, jačine 4,2 i 4,9.

Epicentar potresa bio je 121 kilometar jugozapadno od Soluna, kod grada Larise na dubini od 10 kilometara. Potres se osetio širom Grčke, ali i u Srbiji. Treslo se u Nišu, sudeći po izjavama čitalaca koji su pisali Južnim vestima.

Prema najnovijim informacijama, oštećeno je nekolko zgrada, uključujići i škole, a lokalno stanovništvo Elasona, mesta najbližeg epicentru, u panici je napustilo kuće i zgrade i izletelo na ulicu.

Navodno je iz ruševina spasen jedan stariji muškarac na kog se obrušio zid.

“Sve se dogodilo jako brzo. Ljudi su istrčali iz zgrada. I delje se tlo trese od naknadnih potresa”, izjavio je Krisoula Kacuoli, član kancelarije gradonačelnika Elasona agenciji AFP.

Objekti su, osim u Elasonu, oštećeni i u selu Damasi, a samo pukom srećom niko nije ozbiljno povređen, jer je oštećeno nekoliko škola u ta dva mesta. nastavnici su, kako navodi AFP, uspeli bezbedno da izvedu decu iz objekata.

Grčki mediji javljaju da se se pojavila i klizišta na brojnim lokacijama a za saobraćaj je zatvoren i jedan lokalni most.

Prema prvim informacijama, potres se osetio u celoj Grčkoj, a najviše u Solunu.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu ponudio je pomoć zemljotresom pogođenoj Grčkoj.

Viktor Ruhotas, počasni konzul Srbije na Kefaloniji, za N1 kaže da se potres osetio i na Kefaloniji, kao i u severnoj Grčkoj i Atini.

“Za sada znamo da je bila panika i sve što je bilo po radnjama je palo dole. Još nema podataka da je neko povređen. Jedan penzioner bio je zaglavljen i vatrogasci su ga oslobodili”, kaže Ruhotas.