SNAŽAN ZEMLJOTRES U IRANU I IRAKU: Više od 300 poginulih, još se broje MRTVI (FOTO)

zemljotres
Beta

Najmanje 335 osoba je poginula, a preko 3.000 povređeno u snažnom zemljotresu koji je pogodio oblast na iransko-iračkoj granici u iranskoj provinciji Kermanšah.

 

Prema podacima iranske Nacionalne organizacije za upravljanje nesrećama, u Iranu je poginulo najmanje 328, a više od 2.500 je povređeno. Iranski zvaničnici navode da bi broj poginulih mogao da bude još veći jer spasilačke ekipe još nisu stigle u udaljena područja.

Zemljotres se osetio u nekoliko iranskih provicija, a najteže je pogodio Kermanšah, gde je proglašena trodnevna žalost. U toj oblasti su poginule najmanje 142 osobe, a najveća bolnica je veoma oštećena tako da povređeni ne mogu u njoj da dobiju lekarsku pomoć. 

 

Zemljotres se osetio i u Iraku, gde je najmanje sedam osoba poginulo u regionu Kurdistana, izjavio je kurdski ministar zdravlja. Irački zdravstveni i lokalni zvaničnici navode da je 321 osoba povređena u oblasti Kurdistana, najviše je pogođen grad Darbandikan.

Prema rečima kurdskog ministra zdravlja Hame Rašeda, situacija u tom gradu je kritična, najveća bolnica je oštećena i nema električnu energiju, pa se povređeni odvoze u susedni grad, a veći broj zgrada i kuća je oštećen.

Iranska televizija navodi da se potres osetio u nekoliko iranskih gradova, da je osam sela pretrpelo štetu, kao i da su neka ostala bez struje.

 

Mediji različito izveštavaju o tome koje je jačine bio zemljotres – Rojters navodi od 7 do 7,9. Tass, pozivajući se na evropski Sredozemni seizmološki centar, 7,4 a neki idu i do 7,5 stepeni Rihterove skale.

Prema američkoj geološkoj službi, epicentar zemljotresa registrovan je jugozapadno od grada Halabdže, duž iračko-iranske granice. AP prenosi da su pogođene i iranske provincije na severozapadu, zapadu i u centralnim oblastima zemlje.

Nekoliko iranskih i iračkih gradova je bez električne struje, a iz straha od naknadnih potresa na hiljade ljudi u obe zemlje izašlo je na ulice.

 

Iranski seizmološki centar registrovao je viš eod 50 naknadnih potresa, a očekuje se da će ih biti još.

Tass navodi da je epicentar zemljotresa bio na 10 kilometara dubine, kao i da se potres osetio i u Kuvajtu.

Zemljotres se osetio i u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, kao i u mnogim delovima Izraela.