SNEG PRAVI HAOS PO SRBIJI: Vanredno u devet opština, bez struje 40 odsto stanovnika Malog Zvornika

Otklanjaju se posledice velikih snežnih padavina, a vanredna situacija na snazi je u devet opština - Ivanjici, Lučanima, Novoj Varoši, Ljuboviji, Krupnju, Arilju, Bajinoj Bašti, Osečini i Malom Zvorniku, gde je bez struje 40 odsto stanovnika.

Zima
Pixabay.com

Pošto 40 odsto stanovnika opštine Mali Zvornik još nije dobilo struju, Krizni štab te lokalne samouprave proglasio je vanrednu situaciju. To je deveta opština u Srbiji koja je proglasila vanrednu situaciju zbog posledica snežnih padavina i nestanka struje. Vanredna situacija je na snazi i u opštinama Ivanjica, Lučani, Nova Varoš, Ljubovija, Krupanj, Osečina, Arilje i Bajina Bašta.

Sva raspoloživa mehanizacija je angažovana kako bi se očistili planinski putevi koji vode do dalekovoda, a prema rečima predsednika Opštine Mali Zvornik Zorana Jevtića, sneg je uništio i nekoliko kilometara niskonaponske mreže.

Svi glavni putevi su prohodni. Jevtić apeluje da ukoliko ima slobodnih ekipa Elektrodistribucije da dođu da pomognu.

– Oboreni električni stubovi su u lošem stanju, ljudima propada zimnica, a ima i bolesnih.- dodaje Jevtić.

Vanredna situacija je i dalje na snazi u Krupnju i Ljuboviji gde još nema struje u deset sela. 

Na području ivanjičke opštine bez struje je oko hiljadu potrošača u podjavorskim i podmučanjskim selima.

U lučankskoj opštini bez struje je oko hiljadu potrošača u planinskim selima. Juče tokom popodneva električnu enrgiju dobilo je više od 2.000 domaćinstava u Dragačevu koji struju nisu imali duže od dva dana, prenosi “Mondo”.

Svi putni pravci prvog i drugog reda kao i oni ka planinskim centrima u Moravičkom okrugu su prohodni, a meštani sa lokalnim samoupravama čiste i nekategorisane puteve.