SNIMAK SA SVADBE ŠOKIRAO SRBIJU: Došao po mladu, pa ZOLJOM gađao jabuku (VIDEO)

Na srpskim svadbama postoji običaj da mladoženja puškom pogodi jabuku sa krova, ali jedan video snimak je sve ostavio bez teksta.

screenshot/youtube.com/BeHa Tubers

Ovaj običaj je vrlo popularan u Srbiji, a na društvenim mrežama sada se pojavio snimak gde muškarac koji je došao po mladu jabuku je gađao ni manje ni više, nego zoljom! Iako nije potvrđeno kada je i gde nastao ovaj snimak, vrlo brzo je postao viralan na mrežama.

U pozadini se čuju trubači koji sviraju “Đurđevdan”, a s obzirom na to da je reč o autentičnom srpskom običaju sigurno je da potiče ako ne iz Srbije, onda iz regiona gde Srbi baštine ovaj običaj.

Stručnjaci su komentarišući ovaj video snimak naveli da je ovakva radnja sa vrlo opasna.

– Da je pogodio drvo koje drži jabuku pobio bi ljude. To je kumulativna raketa koja na vrhu ima piezo generator. Kada se aktivira pojavljuje se kumulativi mlaz i mogla je da padne među narod kaže stručnjak za bezbednost i dodaje:

I sreća je da je ispaljenja iz ovog ugla. Da je niže držao malo niže vatra bi spržila ljude iza njega.

Etnolozi kažu za ovaj srpski običaj da je njegova suština potpuno drugačija i da nema nikakve veze u nadmetanju ko bolje nišani.

Prema rečima stručnjaka, cilj ovog običaja je zapravo pravljenje buke, jer se verovalo da to otklanja demone. Tako se nekada prangijalo, zviždalo, glasno pevalo i galamilo, a sve je to bilo u istoj službi rasterivanja demona.

Sa druge strane, veruje se da jedan od najstarijih srpskih običaja kada se postavi jabuka na najvišu tačku u dvorištu, granu ili krov kuće, ukoliko nema visokog drveta kako bi mladoženja dokazuje svoje sposobnosti. I to pucanjem iz puške, kako bi mladinima pokazao da je sposoban da čuva i zaštiti svoju ženu i buduću porodicu.

Ukoliko ne uspe iz prve da “skine” jabuku, pogađa dok je ne pogodi, jer dok mu to ne pođe za rukom, ne može da pokupi mladu.