SNIMAK ŠOKIRAO SRBIJU: Socijalne radnice OTIMAJU DEČAKA OD BAKE, na silu ga izvlače iz kuće (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kom se vidi kako socijalne radnice iz Centra za socijalni rad na silu pokušavaju da izvuku dete iz kuće u Blacu.

Printscreen

Kako su preneli beogradski mediji, iz Centra za socijalni rad su došli da dečaka (13) i devojčicu (10), koji poslednjih godinu dana, od smrti majke, žive sa nepokretnom bakom Ljiljanom D. i o njoj sami brinu, odvedu. Za sada nije objašnjeno zbog čega je deca trebalo da budu odvojena od člana porodice.

Snimak na kom se vidi kako socijalne radnice na silu pokušavaju da izvuku dečaka iz kuće kako bi krenuo sa njima, a on se opire i vraća unutra, kruži društvenim mrežama i izazvao je gnev mnogih koji su ga videli.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja osudilo je ovakvo postupanje radnica Centra za socijalni rad u Blacu prema deci iz ove porodice i pozvalo sve zaposlene u centrima za socijalni rad da u svom radu i postupanju prema deci budu naročito obazrivi i pažljivi.

“Dobrobit i zdravlje dece je prioritet svih prioriteta i svi zaposleni u državnim službama, a naročito nadležnim za postupanje prema deci, moraju biti svesni toga”, istaknuto je u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da će Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti, ispitati postupanje radnica Centra za socijalni rad u Blacu i na osnovu toga preduzeti odgovarajuće mere.

Ministarstvo je uvereno da je takvo ponašanje radnica Centra za socijalni rad izolovan slučaj i da je rad zaposlenih u institucijama socijalne zaštite isključivo u interesu korisnika, navodi se u saopštenju.

Na silu pokušali da odvedu decu

Baka Ljiljana D. je pre 15 dana prijavila svog sina, oca dece, da je dolazio i maltretirao ih.

Kako je navela medijima, otac je znao i ranije da maltretira decu, a nakon nekoliko njenih prijava, policija je konačno izašla na teren i odredila mu zabranu prilaska. Nakon toga su, kako je ranije ispričala Ljiljana medijima, došli službenici iz Centra za socijalni rad koji su rekli da moraju da odvedu decu.

Baka mališana je dodala da nikada neće dozvoliti da je odvoje od dece, kao i da dečak i devojčica od incidenta po ceo dan plaču. Ljiljana je objasnila i da je podnela zahtev za starateljstvo nad decom i da po zakonu, dok sud ne dodeli isto, deca bi trebalo da ostanu gde jesu.

Deca ostala kod bake

Kako su naveli prijatelji i komšije ove porodice na društvenim mrežama navele su da su deca za sada ostala sa bakom.

– Deca nisu roba, zaslužuju da žive normalnim životom. Više puta smo ih pitali gde vode decu, nisu hteli da kažu. Deca su isprepadana, M. je bio na pregledima u bolnici jer su ga vukle i na ruci ima modrice – naveo na Dejan Marković Milošević koji je prisustvovao incidentu.

Ministarstvo za brigu o porodici: Pratimo slučaj, još jednom ispitati sve

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji saopštilo je danas da će još jednom ispitati ceo slučaj porodice Dačević iz Blaca, posle neuspelog pokušaja Centra za socijalni rad da u petak realizuje privremenu meru i decu premesti u drugu srodničku porodicu u kojoj su i odrasla, a na osnovu stručne procene da je to adekvatno i za decu bolje rešenje od sadašnjeg.

Tim povodom ministar Ratko Dmitrović danas je imao seriju razgovora sa stručnim saradnicima iz samog Ministarstva i van njega, a dobijen je i vrlo detaljan izveštaj s mesta događaja, navodin se u saopštenju i dodaje da ministarstvo prati situaciju iz sata u sat.

– Utvrdiće se da li su i u kojoj meri radnici Centra za socijalni rad prekoračili svoja ovlašćenja, ima li tu elemnata disciplinske, prekršajne i krivične odgovornosti , kao i to ko su treća lica čije delovanje, od početka, u ogromnoj meri utiče na ovaj slučaj. Koji su njihovi motivi? Samo humanost, ili još nešto – navpodi se u saopštenju.

Sve što bude preduzeto, kako se ističe, imaće samo jedan cilj, da M. D.(10) i M.D. (13) rastu i razvijaju se u za njih najboljem mogućem okruženju.