SNIMCI KOJI SU ŠOKIRALI REGION: Naser Orić na čelu kampa u kom dečake treniraju VEHABIJE (VIDEO)

naser orić kamp
kolaž/dnevno.rs

Snimci maloletnika, koji u BiH uz predavače simuliraju vojnu obuku, šokirale su region, a posebno to što je u Upravnom odboru "Asker akademije" Naser Orić.

 

Iza udruženja “Asker”, koje je u žižu javnosti došlo zbog obuke dečaka veštinama nalik vojničkim, stoje Naser Orić i Berin Balijagić.

Prema navodim udruženje “Asker” registrovano je u Sarajevu krajem 2015. godine. Međutim, istoimeno udruženje registrovano je kao Udruženje borilačkih veština “Asker akademija” 22. oktobra 2014. godine u opštini Novo Sarajevo.

U registru udruženja koje vodi nadležno ministarstvo Kantona Sarajevo za “Asker akademiju” upisani su Berin Belijagić kao predsednik Skupštine, Naser Orić kao predsenik Upravnog odbora i Armin Baltić kao generalni sekretar kluba, navode sarajevski mediji,dodajući da je Balijagić dugogodišnji Orićev poznanik.

Na Internetu se pojavio video snimak na kojem udruženje za razvoj pozitivnih i fizičkih osobina “Asker” obučava dečake u kampu u Federaciji BiH, a kao predavači se pojavljuju ljudi čiji izgled i odeća su karakteristični za pripadnike salafijskog pokreta.

Na snimku se vidi kako vehabije daju dečacima pouke iz islama, a na otvorenom prostoru im drže vežbe identične vojničkim. Takođe dečake pitaju “Ko smo mi”, a oni odgovaraju “askeri” što na turskom znači vojnici.

Orić je bio ratni komandant bošnjačkih snaga u Srebrenici, a nedavno je pred sudom BiH prvostepeno oslobođen optužbi za ratne zločine nad Srbima.

Balijagić je rekao da njegova akademija nema veze sa udruženjem “Asker” i da nema nikakvih aktivnosti.loading...