SNS IZGUBILA VLAST U TOPOLI: Evo KO JE političar koji ju je srušio?

Srpska napredna stranka (SNS), juče je izgubila većinu u lokalnom parlamentu, a na redovnoj sednici Skupštine opštine, glasovima opozicionih odbornika iz Bolje Srbije, smenjeni su predsednik Skupštine i njegov zamenik, saznaje Nova.rs. Na njihova mesta izabrani su funkcioneri Bolje Srbije, čime je praktično SNS izgubila vlast u toj šumadijskoj opštini.

Printscreen Youtube/Nova tv

’’Koalicija okupljena oko SNS danas je srušena’’, izjavio je za portal Nova.rs juče Dragan Jovanović, lider najveće opozicione stranke u Topoli ’’Bolja Srbija’’ i dugogodišnji predsednik te opštine.

On je istakao da će u ’’naredna dva dna’’ biti održana vanredna sednica na kojoj će, kako je naglasio, biti smenjeno kompletno rukovodstvo opštine iz redova SNS-a i stranaka koje su sa njima činile vladajuću koaliciju.

Lokalna vlast u opštini Topola, posle prošlogodišnjih izbora, od samog početka bila je na tankoj liniji, jer SNS nije uspeo da održi čvrsto jedinstvo sa svojim koalicionim partnerima iz SPS-a i GG Novi ljudi. Od prvobitne vlasti koja je od 41 odbornika imala 24 na svojoj strani, došlo je do osipanja i otkazivanja poslušnosti SNS-u, pa je vlast došla u situaciju da ’’spadne’’ na minimalnu prednost. Odnos odborničkih snaga bio je 21 prema 20 koliko je brojala opozicija.

Preokret do koga je došlo u toj opštini, kada je na jučerašnjoj sednici smenjen dosadašnji predsednik Skupštine opštine, za čiju smenu su glasala 22 odbornika, matematičkom računicom potvrđuje da je dvoje odbornika iz vladajuće većine promenilo dresove i prešlo na stranu opozicije.

Ko je Dragan Jovanović?

Na čelu opozicije, koja je od juče preuzela vlast u šumadijskoj varošici Topola, nalazi se lider stranke ’’Bolja Srbija’’, Dragan Jovanović – čovek koji je 16 godina bio predsednik te opštine.

Na prošlogodišnjim lokalnim izborima, Jovanović nije uspeo da formira vlast, iako je njegova stranka osvojila najveći broj glasova (36,28 odsto), odnosno 16 odborničkih mandata.

Dragan Jovanović je osnivač i predsednik stranke ’’Bolja Srbija’’ koja na političkoj sceni postoji od 2017. godine, ali je i pre toga bio dobro poznat i aktivan u srpskoj politici kao član ’’Nove Srbije’’ Velimira Ilića.

U toj stranci obavljao je funkciju generalnog sekretara, a u dva mandata bio je i potpredsednik ’’Nove Srbije’’. Kao član Ilićeve stranke, bio je i poslanik u Narodnoj skupštini.

Jovanović je kao kadar Nove Srbije tri puta biran za predsednika opštine Topola, a zbog neslaganja sa liderom stranke Velimirom Ilićem, isključen je iz te političke organizacije 2017. godine.

Posle razlaza sa Velimirom Ilićem, osnovao je sopstvenu stranku ’’Bolja Srbija’’ i zauzeo stav da je na srpskoj političkoj sceni potrebna jaka, kako je rekao, ’’seljačka stranka’’ kojoj će prioritet biti agrarna politika.