SOFTVERIMA OSVAJAJU SVET: Profesor i učenici iz Apatina otvorili IT firmu

Sektor informatičkih tehnologija privredna je grana u usponu, posla u njoj i te kako ima, te je u ovom domenu potrebno sve više stručnjaka.

Pixabay

Kako je cena rada programera u Srbiji mnogo niža nego u zemljama širom sveta, tako se i osiguravaju poslovi. Jedan takav primer je u Apatinu, gde je profesor sa učenicima otvorio softversko programersku firmu.

– Želja za napredovanjem, konstantno učenje i višestruko niža cena rada naših programera u svetu informacionih tehnologija obezbeđuje siguran posao za firme koje se kvalitetom nameću na domaćem i stranom tržištu. Najveći deo softvera se izvozi, jer su klijenti iz celog sveta, mada ima posla i kod nas – ističe za “RTV” dvadesetdvogodišnji Miloš Cvijić iz Apatina, koji se od 15. godine bavi programiranjem.

– Na dosta projekata smo radili zajedno, mnogo sam naučio od svog profesora. Kada je naša saradnja došla na jedan određeni nivo, rešili smo da pređemo u “legalne vode”, gde više ne vredi da se radi na sitno, već smo otvorili firmu kako bi radili veće projekte i nastupili kao tim na tržištu – kaže Miloš Cvijić, programer.

Brzina i kvalitet razvoja softverskog proizvoda put su do pouzdanih klijenta, kaže Srđan Pavić, profesor elektrotehnike, koji je sa svojim bivšim đacima otovrio prvu IT firmu u Apatinu.

– Moje učenike poznajem, znam koliko su vredni i koliko žele da uče i imaju volje da se usavršavaju. Shvatio sam da su mladi, puni energije, kreativni i talentovani, te da mogu dosta da doprinesu u ličnom i stručnom usavršavanju IT sektora. Na ovom našem tržištu ima posla za sve, ali veliki problem svuda u svetu su nelojalni konkurenti, poput programera iz Indije, koji u velikoj meri obaraju cenu rada. Međutim, njihov loš kvalitet dolazi do izražaja i već mnogi poslodavci insistiraju da programeri ne budu iz te zemlje – kaže Srđan Pavić, profesor elektrotehnike i računarstva.

U visokotehnološkom poslovanju uvek treba kadar i ideja više, jer mogućnosti iz domena IT sektora predstavljaju poslove budućnosti.

– Ovo je najbrže razvijajući sektor u celom svetu, tako da je konstantan napredak i učenje nešto što se mora – kaže Pavić.

– Ovo mi je prvi posao nakon srednje škole, veoma sam zadovoljna i dosta učim od kolega, jer samo konstantnim učenjem može se postići rezultat u ovom zahtevnom poslu – kaže Dragana Lukić, menadžer za programiranje.

Ovi mladi ljudi jedini su u Srbiji razvili hardversko softverski sistem za hotelijerstvo bez recepcionara, koji se upešno prodaje na domaćem tržištu i postaje konkurentan na stranom.