ŠOK OTKRIĆE: Korona je počela da se širi svetom MNOGO RANIJE nego što smo mislili?

Korona virus je stigao u SAD ranije nego što se mislilo...

Printscreen

Nova analiza, koja je proučavala uzorke krvi 24.000 Amerikanaca uzetih početkom prošle godine, najnovije je i najveće istraživanje, koje sugeriše da se novi koronavirus pojavio u SAD-u već u decembru 2019. godine, nekoliko nedelja pre nego što su zdravstveni radnici prepoznali prve slučajeve zaraze.

Analiza nije u potpunosti završena, pa je deo stručnjaka i dalje sumnjičav, ali zdravstveni radnici u SAD-u sve više prihvaćaju mogućnost da se u SAD-u mogao dogoditi manji broj infekcija i pre nego što je svet uopšte postao svestan opasnog novog virusa, javlja AP.

Ovo su verovatno bili vrlo retki i sporadični slučajevi, koji su se pojavili ranije nego smo bili svesni. Ali nisu bili rašireni sve do kraja februara – rekla je Tornburg, šefica CDC-ovog tima za imunologiju respiratornih virusa.

Ovi rezultati naglašavaju potrebu da zemlje rade zajedno i identifikuju novonastale viruse što je brže moguće, dodala je.

Pandemijski koronavirus pojavio se u Vuhanu u Kini krajem 2019. Službeno, prva američka infekcija zabeležena je kod muškarca iz države Vašingtona koji se vratio iz Vuhana 15. januara i zatražio lekarsku pomoć četiri dana kasnije.

Službenici CDC-a u početku su rekli da je iskra koja je započela pandemiju u SAD-u stigla od sredine januara do početka februara. Ali istraživanja od tada, uključujući i neka koja je sproveo CDC, sugerišu da se manji broj infekcija dogodio i ranije.

Najnoviju studiju, objavljenu u utorak na mreži u časopisu Clinical Infectious Diseases, objavio je tim koji uključuje istraživače iz Nacionalnog instituta za zdravlje. Analizirali su uzorke krvi više od 24.000 ljudi širom SAD-a, prikupljene u prva tri meseca 2020. godine u sklopu dugoročne studije pod nazivom Svi mi, kojom se želi pratiti milionAmerikanaca tokom više godina.

Poput CDC studije, ovi su istraživači tražili antitela u krvi koja se uzimaju kao dokaz infekcije koronavirusom, a mogu se otkriti već dve nedelje nakon što je osoba prvi put zaražena.

“Osoba u Illinoju bila zaražena već na Badnje veče”

Istraživači kažu da je sedam sudionika studije, troje iz Illinoja i po jedan iz Masačusetsa, Misissipija, Pensilvanije i Viskonsina, zaraženo ranije nego što je službeno prijavljen prvi slučaj zaraze u tim državama.

Jedna od osoba u Illinoju je bila zaražena već na Badnje veče – rekla je Keri Altof, vanredna profesorka na Džons Hopkins Blumberg Skul of Pablik Helt i vodeća autorka studije.

Moguće je da se teško razlikuju antitela koja neutralizuju SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje kovid-19, od antitela koja se bore protiv drugih koronavirusa, uključujući neke koji uzrokuju prehladu. Istraživači su u studijama koristili više vrsta testova kako bi umanjili lažno pozitivne rezultate, ali neki stručnjaci kažu da je još uvek moguće da su pozitivni slučajevi u 2019. godini bili infekcije drugim koronavirusima, a ne pandemijskim sojem.

Iako je sasvim verovatno da je virus u SAD ušao puno ranije nego što se obično misli, to ne znači da je to nužno dovoljno jak dokaz da promeni naše razmišljanje o ovome – rekao je Viljam Henedž, stručnjak za dinamiku bolesti sa Harvarda.

Istraživači još nisu pratili sudionike studije kako bi videli je li neko putovao iz SAD-a pre infekcije.