ŠOK OTKRIĆE U ISTRAZI BELIVUKA: Velja Nevolja je planirao atentat na predsednika Vučića?

Veljko Belivuk poznatiji kao Velja Nevolja plan o likvidaciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića ugovarao je u Crnoj Gori.

Printscreen RTS

Iz Crne Gore stigao je i snajper kojim je planirano da se izvrši atentat. Upućeni u istragu navode da je reč o vrhunskom oružju strane proizvodnje, koje se može nadograditi s nekoliko različitih cevi, te da metu pogađa s veće udaljenosti nego što je to slučaj s nekim drugim snajperima.

Belivuk i članovi njegovog klana upucavali su baš taj snajper u blizini Tršića, a stručnjaci, među kojima je i Bogdan Pušić, načelnik UKP, kažu da se upucavanjem puška razrađuje i priprema za brzu upotrebu.

PREVIŠE SLUČAJNOSTI

Belivuk je s desnom rukom Markom Miljkovićem Maretom boravio kod ljudi označenih kao vođe “kavačkog klana”. Bio je u društvu Radoja Zvicera u Kotoru, baš tokom i neposredno pred otkrivanje Spomenika Stefanu Nemanji u centru Beograda 27. januara, kad je taj mafijaški klan nameravao da izazove haos u državi i izvrši atentat na Vučića.

Plan Belivukove grupe je osujećen jer su nadležni državni organi podigli bezbednost na najviši nivo angažovanjem čak 850 specijalaca, a među njima i snajperista.

Belivuk i Miljković su se vratili iz Crne Gore 29. januara. Njihov boravak tamo bio je buran pošto je, kako se navodilo, tamošnja policija sprečila likvidaciju Belivuka na tivatskom aerodromu. Istražiteljima u Specijalnom tužilaštvu u Podgorici, gde je saslušavan baš 27. januara, navodno je kazao da ne zna šta bi mogao biti motiv napada na njega i da je u Crnu Goru došao u privatnu posetu. Uz to, ostalo je nerazjašnjeno da li je boravak Belivuka propust crnogorske službe (ANB) ili ga je neki njen deo namerno pustio pošto se nalazi na spisku bezbednosno interesantnih osoba kojima nije dozvoljen ulazak u tu državu.

Vladimir Orlić – SNS

Policija je ušla u sve objekte i štekove te kriminalne grupe i gotovo u svakom su pronašli drogu i oružje, čak i snajpere. Snajperska puška ne služi za obračun između navijača, već da se nekome presudi. Sada je sve na sudstvu i da oni dobiju odgovarajuću kaznu

Načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Bogdan Pušić potvrdio je da su bile pojačane mere bezbednosti kada je predsednik otkrivao Spomenik Stefanu Nemanji:

Preko 850 specijalaca bilo je raspoređeno na otkrivanju Spomenika Stefanu Nemanji da bi se obezbedio predsednik jer su obaveštajni podaci ukazivali da će biti pokušaj izvršenja atentata.

POLITIČKA POZADINA

Ljuban Karan, pukovnik Kontraobaveštajne službe (KOS) u penziji, kaže da je “objavom rata mafiji Vučić stao na žulj balkanskim klanovima, među kojima je i crnogorski “kavački”, jer je njima Srbija veliko tržište, kog oni ne žele da se odreknu”.

Jasno je da je Belivuk sarađivao sa “kavčanima”, bio je u društvu sa Zvicerom, koji slovi za njihovog vođu. Indikativno je da je Belivuk bio u Crnoj Gori baš kad je postojala ozbiljna pretnja po bezbednost predsednika, tokom otkrivanja Spomenika Stefanu Nemanji, i zato je osnovana sumnja da je likvidacija Vučića dogovorena baš u Kotoru. Ali ne mogu oni da izvrše prevrat bez podrške političkih struktura i stranih agentura. Čak se priča da je Belivuka tokom boravka u Crnoj Gori obezbeđivala Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB). Deo crnogorske vlasti odavno radi na promeni vlasti u Srbiji jer im ne odgovara što se predsednik Vučić bori za prava Srba u Crnoj Gori – priča Karan.

Da hapšenje Belivuka i njegovih saradnika predstavlja najveći uspeh organa reda još od razbijanja “zemunskog klana”, svedoči i snajpersko oružje koje je tom prilikom pronađeno, ukazuje Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost.

Kao što se zemunci nisu libili da, sledeći sopstvene kriminalne interese nasrnu na život premijera Zorana Đinđića, ne bi trebalo isključiti, ističe on, ni to da je snajper Belivukovog klana bio namenjen predsedniku Vučiću.

O tome koliko bi posledice takvog atentata bile dramatične izlišno je i govoriti budući da Vučić predstavlja centralnu figuru političkog života u Srbiji, ali i državnika sa nesumnjivo najvećim autoritetom na Balkanu. Uklanjanjem Vučića dovela bi se u pitanje politika regionalne stabilnosti i ugrozio nastavak privrednog rasta Srbije, dok bi pozicija naše države u procesu pregovora sa Prištinom bila nepovratno narušena, imajući u vidu to koliko se zvanični Beograd koristi i oslanja na lične kontakte i autoritet predsednika republike u međunarodnim okvirima – naveo je on.

Ko je Radoje Zvicer

– jedan od osnivača i vođa “kavačkog klana”

– teško ranjen u centru Kijeva maja 2020.

– jedno vreme boravio u Prištini, odakle je, koristeći lažna dokumenta, putovao u Istanbul, Beč, Cirih

– pre tri godine izbegao hapšenje u velikoj akciji policije na KiM pošto je dobio dojavu i dan pre pobegao iz Prištine

– na Jutjubu je 2020. objavljen i snimak “kavački klan”, u kome se spominje njegov lažni identitet, a u opisu se navodi bliskost sa čelnim ljudima policije i ostalih obaveštajnih agencija Crne Gore

– osumnjičen da je vršio razna krivična dela, počevši od međunarodnog šverca kokaina do naručivanja i finansiranja desetina ubistava u Crnoj Gori i regionu

– zvanično nije optužen ni za jedan od tih zločina

– na njegovu suprugu Tamaru Zvicer pokušan je atentat 2016.