ŠOK RAČUNICA: Evo koliko u proseku mesečno potrošimo novca na maske, alkohol i ostale KORONA potrebštine

Epidemija koronavirusa uvećala je troškove kućnog budžeta. Više članova, više izdataka za maske, alkohol,sredstva za dezinfekciju. Gruba računica je da prosečno srpsko domaćinstvo na to potroši više hiljada dinara mesečno.

Novac
pixabay.com

Snežana Zrnić je majka četvoro dece.Veliko domaćinstvo, veliki troškovi. Dodatni se, kako kaže, ne primećuju mnogo, dok se ne podvuče crta na kraju meseca. Maske kupe danas, sutra alkohol, pa asepsol. Češće se pere garderoba, čisti kuća.

Maske menjaju, dezinfekciona sredstva su nešto što najviše vuče, svi imaju prskalice ili alkohol, kuća se više prska“, kaže Snežana.

Međutim, tu nije kraj. Kad može, kupi matični mleč, vitamine, cedi sveže voće i povrće. Kada se grubo sabere, na kraju meseca potrošeno 5 do 6 hiljada dinara više nego pre. Koliko je jednoj porodici potrebno za zaština sredstva ne zna se precizno, jer što je za neke malo, za neke je mnogo. I ne koriste svi isto.

Nažalost nismo bili u prilici da pripremimo takve analize, jer nemamo osnove, polazne elemente na osnovu kojih bismo mogli da dođemo do podataka koji bi oglašavali realnu sliku stanja“, napominje Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.

Cene su različite, u zavisnosti od toga gde i koja sredstva kupujemo.

Tako su maske od 11 do 20 dinara, na benzinskim stanicama do 80, u hipemarketima 50 komada je oko 200 dinara. Litar alkohola je od 250 do 370 dinara, antibakterijski gelovi od 100 do 800, a litar asepsola oko 240 dinara.

U Pokretu za zaštitu potrošača dodaju da cene i dalje rastu.

Sredstva za higijenu, suplementi su imali veliki skok cena, maske u prvim mesecima, ali već sada vidimo da zbog velikih nabavki imamo maske po realnim tržišnim vrednostima“, objašnjava Bogosavljević.

Trgovci i proizvođači prate primanja potrošača i to je jedan od kriterijuma za formiranje cena. Zvaničnog proračuna o tome koliko su kućni troškovi veći zbog epidemije nema. Sve je gruba procena, od meseca do meseca.