ŠOK U CENTRU BEOGRADA: Zasijao DŽINOVSKI PENIS ispred Skupštine (FOTO+VIDEO)

Skulptura od žice nalik na one kakve se mogu videtiti na novogodišnjim ukrasima, u obliku velikog falusa, zasijala je nešto oko 16 časova u centru Beograda ispred zdanja gradske Skupštine.

Postavka je visoka oko četiri metra, a osvetljena je sa oko 1.500 zlatnih lampica, koje simbolišu “raskoš i glamur rasvete na koju se novac baca dok se deca leče SMS porukama”.

Reč je o najnovijem radu arhitekte i uličnog umetnika Andreja Josifovskog, poznatijeg kao Pijaniste.

On je skulpturu napravio od armature i zlatnih lampica, nazvao je “Keep Light” (“Osvetlimo”) i postavio ju je danas ispred Skupštine grada Beograda da bi “ponovo opomenuo društvo u kojem živi na posledice koje nam je ova godina ispostvila kao bilans”.

“Sve ovo urađeno je u duhu velikih akcija postavljanja kojekakvih spomenika, fontana, seče drveća, uništavanja arhitekture, zagađivanja reka… Spisak je dugačak, a ovo je i kandidatura za jedinog pravog gradonačelnika ovog grada”, naveo je Pijanista za portal Nova S.

Povod rada pod nazivom “Keep the Light on Golden Friday” (“Osvetlimo zlatni petak”) iz serijala “Zlatno doba” nastao je, kako kaže, “iz želje da se bez straha promućkaju svi isprani mozgovi i da se obnevidelima povrati vid”, a ceo rad simbolično je izveden u petak, “na dan koji često obuhvata raznolike akcije rasprodaja i ostalih stvari kojima se narodu pažnja skreće sa ozbiljnih tema u društvu”.

“Skulptura nosi naziv “Keep Light”, jer se čini da verno odslikava čvrsto držanje kursa, koji i ova vlast po zlatnoj tradiciji, sigurno brodi i po najvećem mraku. Ova odlazeća prestonička godina stupila je pompezno na veliku scenu baš onako kako su to do skoro činile i njene prethodnice. Naivno smo se nadali da nešto zaista može biti bolje nego što je sada, jer je od pre nekoliko godina ovde zavladalo Zlatno doba. Možda je bolje reći da našu prestonicu i celo carstvo trese zlatna groznica”, ispričao je Josifovski, kome je za pravljenje skulpture uz pomoć njegovog tima bilo potrebno nekoliko dana.

Podsetimo, Pijanista je u maju izazvao buru radom “Nova vera”, kada je postavio lik razapetog Hrista na stubu sa kamerama za video nadzor na Novom Beogradu. U junu je postavio “Klackalicu za prekobrojnu decu” na Bežanijskoj kosi, a u julu “odšljakao” portret Novaka Đokovića na 264 kvadratna metra teniskog terena u istom naselju.

Potom je u septembru napravio tek nešto manji portret TV autora Jovana Memedovića od bačenih plastičnih flaša na Savi, da bi poslao ekološku poruku na Svetski dan reka.

ŠTA JE SAD? Opet RADOVI NA TRGU REPUBLIKE, kopaju drveće, evo O ČEMU SE RADI (FOTO)