ŠOK ZA PUTNIKE KOJI SU KRENULI NA MORE U CRNU GORU: Prelazak granice samo UZ PASOŠ?!

Crna Gora
pixabay.com

Građani Srbije u Crnu Goru više neće moći da putuju samo sa ličnom kartom, već će im za prelazak državne granice biti potreban pasoš, objavio je portal Kamatica. Iz Granične policije Srbije za N1 je rečeno da za sada nemaju takve informacije i da im se niko nije žalio zbog vraćanja sa crnogorske granice.

 

MUP Crne Gore demantovao je informacije da će građanima Srbije za ulazak u tu zemlju ubuduće biti potrebni pasoši. Dodaju da je isti režim na snazi i dalje i da su dovoljne lične karte za prelazak granice.

– I dalje je na snazi dosadašnji režim po kojem državljani Srbije mogu da prelaze crnogorsku granicu samo sa ličnom kartom. Takođe, isti je režim za decu koja putuju samo sa jednim roditeljem ili bez roditelja – moraju imati odgovarajući dokument sa fotografijom i pismenu suglasnost, ako ne putuju sa oba roditelja – navodi se u saopštenju MUP-a Crne Gore.

Portal Kamatica objavio je da je izvestan broj srpskih turista vraćen sa crnogorske granice jer nisu posedovali putne isprave odnosno pasoše za sebe i decu.

Vozači autobusa su za portal Kamatica rekli da je u proteklih 24 sata veliki broj naših turista vraćen sa crnogorske granice jer nisu kod sebe imali pasoš, odnosno putnu ispravu nisu posedovala deca koja su putovala sa roditeljima.

Posle priključivanja Crne Gore NATO-u došlo je do promene zakona, pa je sada za ulazak u ovu zemlju potrebno posedovati pasoš. Iako zakon stupa na snagu od 01.07.2017. godine, počeo je da se primenjuje od sinoć je počeo da se primenjuje.

Zakon nalaže da je za maloletnike, osim pasoša, obavezno posedovati i saglasnost za put maloletnog deteta ukoliko samo jedan roditelj vodi decu sa sobom. Saglasnost se overava kod notara, a minimalna cena za overu je 500 dinara.

Ukoliko deca ne poseduju pasoše, zahtev za izdavanje podnosi jedan od roditelja uz pisanu saglasnost drugog roditelja koju overava notar (ova overa se plaća), a ukoliko su oba roditelja prisutna, nije potrebna saglasnost, već je dovoljan samo potpis na zahtevu za izdavanje.

Ukoliko je do puta ostalo svega par dana, mora se uz podnošenje zahteva za izdavanje pasoša priložiti i dokument koji potvrđuje hitnost, u ovom slučaju rok za izdavanje je 48 sati od trenutka podnošenja zahteva, a cena od 3.600 dinara, kod hitnog izdavanja je ista kao i ukoliko se dokument izdaje redovnim putem, kažu u MUP-u.