ŠOKANTAN SNIMAK: Brutalno prebijanje IZAZVALO SKANDAL u Makedoniji (VIDEO)

Skandalozna policijska brutalnost ostavila je sa osećajem gorčine sve koji su na društvenim mrežama pogledali snimak na kojem policajci tuku učesnike jedne saobraćajne nezgode u Bitolju.

YouTube/PrintScreen/Слободна ТВ / Slobodna TV

Incident je potvrdilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i ocenilo ga “nezakonitim i neprofesionalnim ponašanjem policajaca”.

U međuvremenu je objavljen i drugi snimak na kome se može videti čitav događaj snimljen iz drugog ugla, a čuje se kako neko od prisutnih ponavlja nekoliko puta “talas”.

Obaveštavamo vas da je Odeljenje za unutrašnju kontrolu, krivične istrage i profesionalne standarde pri Ministarstvu unutrašnjih poslova već utvrdilo identitet učesnika u događaju i preduzima mere i aktivnosti kako bi slučaj u potpunosti bio raščišćen – saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Elvis Šaćiri iz civilne inicijative AVAJA upozorio je na incident. Prema rečima Šaćirija, učesnici saobraćajke su u utorak imali udes nakon čega ih je pretukla saobraćajna policija u Bitolju.

Troje učesnika udesa automobilom su udarili u betonski zid. U neposrednoj blizini nalazila se saobraćajna policija, oni su izašli na lice mesta i bez razloga su policajci izveli ljude iz automobila i počeli brutalno da ih tuku – rekao je Šaćiri.

Prema njegovim rečima, žrtve, otac i sin, zadobili su ozbiljne povrede, jedna osoba je imala slomljenu arkadu, druga je imala unutrašnje krvarenje.

Pretučeni su se poimence identifikovali i rekli da je uzrok nesreće to što su bili pijani u automobilu, nakon čega su udarili u betonski zid. Ali, kako su svedočili otac, sin i treća osoba u automobilu, očekivali su da će im policija pomoći nakon saobraćajke, a ne da ih zverski tuče.

Očigledno je da su otac i sin zadobili teške telesne povrede, a treći putnik ima ispucanu arkadu na licu. Prema njihovom svedočenju zadržani su u policijskoj stanici do pet ujutru. Po dolasku u stanicu bili su maltretirani i ponižavani, vređani i tučeni.

Niko nas nije pregledao u policiji. Tražio sam vodu, ali je nisam dobio. Šalili su se i iživljavali nad nama kao da smo stoka –  kaže pretučeni otac.

U Bitolju je u subotu održan protest protiv policijske brutalnosti nakon što je u tom gradu, sudeći po video snimcima koji se šire društvenim mrežama, policijski službenik fizički napao učesnika saobraćajne nesreće.

Učesnici su skandirali parole “Nema pravde, nema mira” i nosili transparente “Stop policijskoj brutalnosti”. Oni su došli do zgrade policije i poručili da takvo nasilje ne sme da se ponovi. Posle protesta u Bitolju, na društvenim mrežama najavljen je kontraprotest podrške policijskim službenicima u tom gradu koji su zbog incidenta suspendovani.

Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo je krivičnu prijavu protiv policajaca uprave Bitolj za maltretiranje pri vršenju dužnosti. Takođe, protiv njegovog kolege koji je bio prisutan, a nije sprečio nasilje, pokrenut je disciplinski postupak.