ŠOKANTNA FOTOGRAFIJA IZNAD HITROUA: Avionima se ukrstile putanje, od kontakta ih delilo 300 metara! (FOTO)

avion
pixabay.com

Životi stotina putnika dovedeni su u opasnost, pošto su se putanje dva putnička aviona ukrstile, a letelice umalo sudarile. Incident se dogodio izna aerodroma Hitrou u Londonu.

 

Dramatičan prizor iznad piste za sletanje izgledao je još strašnije sa zemlje, a jedan od svedoka se dugo čudio prizoru koji je video. 

Fotografiju je napravio sedamdesetogodišnji Kris Hajn dok je sedeo u svom dvorištu nadomak aerodroma Hitrou.

– Često gledam avione dok kruže i čekaju da slete na Hitrou. Ova dva su mi privukla pažnju jer su letela jako blizu jedan drugog. Bio sam šokiran, pa sam uzeo telefon i slikao ih. Toliko su bili bilzu da sam video i koji su avioni. Jedan je bio Virgin Atlantic A340, drugi British Airways 787 Dreamlines. Još uvek mi nije jasno zašto su dve letelice čiji je raspon krila 60 metara letele tako blizu – rekao je penzionisani inženjer Kris Hajn.

Hajns tvrdi da je nemoguće da putnici nisu bili svesni ove situacije.

– Kada shvatite da obe letelice lete pri brzini od 463 kilometara na čas, onda se zaista zapitate koliko je bezbedno ovo načičkano nebo iznad nas – piše B92.

Ipak, oglasili su se i stručnjaci, među kojima je konsultant Džon Hačinskon koji je rekao da u ovom slučaju razloga za brigu nema.

– Iako letelice izgledaju kao da su ekstremno blizu, između njih se nalazi 300 metara. Avioni su opremljeni sjajnim sistemima koji bi digli uzbunu da su se previše približili jedan drugom, a sve to motri i kontrola leta. Veoma je neuobičajeno da dođe do neke opasnosti po putnike – rekao je on.