ŠOKANTNE TVRDNJE ANALITIČARA: “Hapšenje Marka Đurića DOGOVORENO IZMEĐU TAČIJA I VUČIĆA”

Beljulj Bećaj
Printscreen

Politički analitičar iz Prištine Beljulj Bećaj ocenio je danas da je akcija policije Kosova u Kosovskoj Mitrovici u kojoj je uhapšen direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, rezultat dogovora predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

 

Bećaj je za Radio-televiziju Kosova (RTK) ocenio da je hapšenje Đurića bilo “neophodno jer se na takav način stvara klima koja će opravdati buduće eventualno rešenje za otvorena pitanja, uključujući i sever Kosova”.

– Moja je procena da je zapravo ta sumorna slika više ili manje koordinirani proizvod ili provokacija dva predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Stvarajući klimu straha, akteri koji su nosioci ovakve politike na neki način od sada se ogradjuju od onoga što će eventualno biti maksimum za jednog ili drugog u normalizaciji odnosa dve zemlje – kazao je Bećaj u emisiji Slobodno srpski.

Komentarišući hapšenje i deportaciju šestorice državljana Turske sa Kosova, Bećaj je kazao da je to dokaz “nefunkcionalne države”.

– Mislim da je to bio kolaps države i da bi bilo korektno da se iz ovog ugla ne sagleda samo politička odgovornost, jer je to nedovoljno. Mi imamo zapravo jedan klasičan nokaut pravne države na Kosovu i taj klasičan nokaut ne može da prodje bez odgovornosti pravnog karaktera – kazao je Bećaj.

On je ocenio i da su posle izlaska Srpske liste iz Vlade, na Kosovu mogući novi izbori, ali je i dodao da oni ništa značajno ne bi promenili i da bi predstavljali “gubljenje vremena”.

– Mi nemamo adekvatan ambijent političkih stranaka koji bi mogao biti bolja alternativa za ovo što se dogadja danas. Više ili manje situacija bi bila ista iz dva razloga jer su i unutrašnji odnosi glavnih aktera na Kosovu rascepkani, podeljeni i što ne možemo očekivati kvalitetne promene ukoliko u medjuvremenu nemamo reformu izbornog sistema koji bi omogućio drugačiji kvalitet poslanika u parlamentu i reforme Ustava Kosova koje su neophodne posle svega što se dogodilo – naveo je Bećaj.

Po njegovim rečima, rešenje bi se moglo pronaći formiranjem prelazne Vlade koja bi u periodu od šest do sedam meseci, pripremila izborne reforme i promene Ustava Kosova.loading...