ŠOKANTNE TVRDNJE KINESKE DOKTORKE: Otkriveno kako je nastao korona virus?

Li Meng Jan, virusolog iz Kine, objavila je izveštaj koji bi trebalo da bude dokaz da je korona virus stvoren u laboratoriji u Vuhanu.

printscreen/youtube.com/Loose Women

Li već mesecima zagovara teoriju da je virus veštački napravljen i tvrdi da taj izveštaj potkrepljuje njene tvrdnje.

Li, koja je radila kao istraživač u Hongkongu pri laboratoriji ustanove za javno zdravlje u izveštaju navodi da je virus napravljen u laboratoriji i to za samo šest meseci.

U naučnom radu objavljenom na sajtu “Zenodo”, koji su potpisala još dva autora, objašnjava se kako SARS-CoV-2 ima biološke karakteristike koje ne odgovaraju prirodnim zoonotskim virusima.

– Teorija prirodnog porekla, iako široko prihvaćena, nema značajnu podršku. Međutim, alternativna teorija da je virus možda potekao iz istraživačke laboratorije strogo je cenzurisana u naučnim časopisima. Bez obzira na to, SARS-CoV-2 pokazuje biološke karakteristike koje nisu u skladu sa prirodnim zoonotskim virusom – piše u izveštaju.

Ranije su pojedini američki naučnici objavili rad u kom navode da su mapiranjem genoma Covida došli do zaključka da SARS-CoV-2 nije napravljen u laboratoriji, niti da je virusom manipulisano. S druge strane, ovaj naučni rad to demantuje.

Nekoliko dana uoči objavljivanja rada, Li je za medije rekla da je korona virus nastao u laboratoriji u Vuhanu, koju kontroliše kineska vlada.

Ona insistira da je tvrdnja da je virus potekao sa pijace u Vuhanu priča kojom se “ljudima mažu oči”.

– To je priča da se ljudima zamažu oči. Ovaj virus nije nastao u prirodi – rekla je.

Virusolog istovremeno tvrdi da je prva istraživanja o kovid-19 počela da sprovodi još prošle godine. Ona je prethodno optužila Peking da laže o tome kada su saznali za postojanje virusa, te da su učestvovali u zataškavanju njenog otkrića.

U aprilu je Li pobegla iz Hongkonga u Ameriku, navodno sa ciljem da upozori svet na pandemiju. Od tada se krije iz straha za svoju bezbednost. Tvrdi da su je njeni šefovi u Hongkongu, gde je radila u laboratoriji koju priznaje SZO, ućutkivali kada je htela da upozori javnost na koronu u decembru prošle godine.

Ona tvrdi i da su, pre nego što je napustila Kinu, uništeni svi njeni radovi i dokazi koje je prikupila o nastajanju korona virusa.

U decembru je radila kao virusolog u laboratoriji Univerziteta u Hong Kongu, centru za istraživanje zaraznih bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

Njen šef, profesor Leo Pun, zatražio je od nje da istraži tajanstveni skup slučajeva zaraze virusom sličnim SARS-u u kineskom gradu Vuhanu.

Profesor Pun bio je jedan od naučnika koji su se bavili identifikacijom sekvence genoma korona virusa koji je izazvao epidemije SARS iz 2003. godine.

Ono što je otkrila u Pekingu je ignorisano i dalje potisnuto od strane režima i njegovih naučnika.

Početkom januara je ispitivanjem klastera u porodicama otkrila da se virus u Vuhanu prenosio sa čoveka na čoveka. Saznala je i da su drugi naučnici u Kini sekvencionisali genom novog korona virusa. Znala je da Vuhan ima više slučajeva nego što je kineska vlada priznavala, pa veruje da je tvrdnja Pekinga da je virus nastao na pijaci u Vuhanu zapravo namerna laž.

S druge strane, laboratorija u kojoj je radila demantuje da je ona ikad sprovodila istraživanja o tome kako se kovid-19 prenosi sa čoveka na čoveka i ističu da njene tvrdnje nisu utemeljene naučnim činjenicama.loading...