ŠOKANTNE TVRDNJE NEMAČKOG LISTA: Edi Rama povezan sa albanskim narko-bosovima

Albanija je glavni punkt za narkotike u Evropi i novac stečen trgovinom drogom vlada tom zemljom, ocenjuje nemački dnevnik "Bild“, ukazujući na audio-snimke na kojima mafija vrbuje glasače za stranku albanskog premijera Edija Rame.

printscreen/youtube.com/Gazeta Shqiptare

Jedan od razloga za velike proteste u Albaniji jeste optužba da je vlada masovno kupovala glasove, i to uz pomoć narko-mafije, koja vlada zemljom, piše “Bild“.

Visokotiražni nemački list ističe da je od dolaska Rame na vlast uzgoj marihuane proširen na celu zemlju, i pored šverca narkotika, predstavlja najvažniju privrednu granu Albanije.

“Bild“ je objavio da poseduje audio-snimke telefonskih razgovora koji dokazuju da je pre parlamentarnih izbora 2017. jedan poznati narko-bos kupovao glasove za Raminu Socijalističku partiju. On se takođe, tvrdi dnevnik, pobrinuo da određeni političari uđu u skupštinu, a politika mu se ravanšira naknadno.

Audio-snimci su deo istrage koju je pokrenula albanska policija u Slučaju 339/1“ i nisu dostupni javnosti, a delovi nisu smeli ni da se nađu u pisanim dokumentima, navodi “Bild”, koji je objavio šest audio-snimaka.

List navodi da službenici koji rade na ovom i sličnim slučajevima ne smeju da govore ili su pobegli u instranstvo i da se čitav slučaj pokušava prikriti.

Njemu se zalaganje za političku partiju Rame isplatilo, jer par meseci nakon glasanja on i drugi članovi narko-klana su uhapšeni, a samo on je pušten na slobodu, navodno zato što ima depresiju i ne može da bude pritvaran.

Na snimcima se čuje kako ovaj mafijaški bos u razgovoru s gradonačelnikom Drača dogovara ko će iz Socijalističke partije ući u skupštinu, kao i za koga se kupuju glasovi.

Između ostalog, on je pozvao i šefa lokalnog vodovoda tražeći od njega da se pobrine da njegovi zaposleni glasaju za Socijalističku partiju i određenog kandidata.

Audio-snimci su deo istrage koju je pokrenula albanska policija u “Slučaju 339/1“ i nisu dostupni javnosti, a delovi nisu smeli ni da se nađu u pisanim dokumentima, navodi “Bild“ koji je objavio šest audio-snimaka.

“Bild“ tvrdi da i Rama ima tesne veze s narko-mafijom i da mu zapadne policijske snage i albanska opozicija prebacuju da s novcem od druga kupuje glasove. To navodno dokazuje i jedan telefonski poziv Rame šefu regionalne izborne komisije tokom kojeg je upitao da li su izbori protekli po dogovoru.

Rama, naravno, demantuje optužbe i sebe vidi kao žrtvu “nameštaljke”“, ali kako konstatuje “Bild“, snimke koje je upravo albanska policija napravila ne može niko ukloniti.