ŠOKANTNI SNIMCI SA SRPSKIH PRUGA: Vozači ignorišu rampe i žure u smrt! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Na železničkim putnim prelazima u Srbiji u poslednje dve godine stradalo je 18 ljudi zbog nepažnje, upozorila je danas Infrastruktura Železnice Srbije.

printscreen/youtube.com/Infrastruktura železnice Srbije

U nadležnosti tog javnog preduzeća je 2.138 pružnih prelaza i svi su, kako je saopšteno, na odgovarajući način obezbedjeni.

– Bezbednost saobraćaja na pružnim prelazima u najvećem broju slučajeva nije samo železničko-tehničko pitanje, već najčešće pitanje samodiscipline i saobraćajne kulture vozača i pešaka kao učesnika u drumskom i pešačkom saobraćaju. Poštovanje zakonskih propisa garantuje očuvanje bezbednosti, ali se, nažalost, učesnici u drumskom saobraćaju, često upuštaju u opasne i rizične radnje i ne vode računa o putnim signalima – navodi se u saopštenju Infrastrukture Železnice Srbije.

Na pružnim prelazima u Srbiji svojom nepažljivom, neopreznom i neodgovornom vožnjom vozači godišnje oštete preko dve hiljade branika i polubranika, čime se nanosi velika materijalna šteta, ali i direktno ugrožava bezbednost železničkog saobraćaja.

– Zabrinjava što je broj saobraćajnih nesreća u porastu upravo na potpuno osiguranim i na najsavremenije opremljenim prelazima, što ukazuje na neodgovorno ponašanje vozača drumskih vozila i pešaka, koji su u gotovo 100 odsto slučajeva uzročnici nesreća na putnim prelazima – ukazala je Infarstruktura Železnice Srbije.