ŠOKANTNO KORONA OTKRIĆE: U buduće će se primati kombinacija RAZLIČITIH vakcina?

Studija koju je vodio Univerzitet u Oksfordu regrutovala je 830 dobrovoljaca starijih od 50 godina...

vakcina
pixabay.com

Naučnici i doktori sve češće govore o ispitivanju mogućnosti mešanja različitih vakcina kako bi se produžilo trajanje imuniteta, stvorilo više antitela i možda i jači odgovor na zaraznije varijante korona virusa. Zato se sprovode brojne studije, a objavljeni su prvi rezultati jedne od njih.

Širom sveta su u toku ispitivanja posledica davanja jedne vrste vakcine za prvu dozu, a druge vrste za drugu dozu, kako bi se utvrdilo da li ih to čini boljim.

Jedna od tih studija navodi da je veća mogućnost da odrasli prijave blaže do umerene nuspojave nakon što uzmu dozu AstraZenekine vakcine, pa zatim dozu Fajzer/Bajontekove.

Groznica, glavobolja i bolovi u mišićima zabeleženi su češće kada se kombinuju doze različitih vakcina. Sve neželjene reakcije bile su, međutim, kratkotrajne, bez drugih zdravstvenih problema, prenosi BBC.

To je zaista intrigantno otkriće, a ne nešto što smo nužno očekivali – rekao je prof. Metju Snejp sa odeljenja za istraživanje vakcina na Oksfordu i jedan od vođa istraživanja.

Studija je pokrenuta u februaru da bi se videlo da li bi različite vakcine za drugu dozu mogle da pruže dugotrajniji imunitet, bolju zaštitu od novih varijanti ili jednostavno da omoguće klinikama da zamene vakcine u slučaju nestašice.

Kanadske provincije Ontario i Kvebek rekle su da planiraju da mešaju vakcine u bliskoj budućnosti, usled nesigurnosti oko pošiljki vakcina AstraZeneka i zabrinutosti zbog retkih krvnih ugrušaka.

Studija koju je vodio Univerzitet u Oksfordu regrutovala je 830 dobrovoljaca starijih od 50 godina.

Očekuje se da će svoje prve pune rezultate objaviti u junu. Ali preliminarni podaci sada su objavljeni u medicinskom časopisu Lanset.

Jedan od 10 dobrovoljaca kojima su date dve doze AstraZeneke u razmaku od četiri nedelje prijavio je groznicu – ali ako su dobili jednu AstraZenekinu vakcinu i jednu Fajzerovu, bilo kojim redosledom, udeo se popeo na oko 34%.

Iste stvarne razlike viđene su i kod drugih simptoma kao što su groznica, umor, glavobolja, malaksalost i bolovi u mišićima – rekao je profesor Snejp.

Ono što nam ovo istraživanje govori jeste da ne biste želeli da vakcinišete odeljenje prepuno medicinskih sestara istog dana (mešanim dozama različitih vakcina), jer ćete sledećeg dana možda imati više izostanaka – rekao je on.

U aprilu je studija proširena, a dodato joj je još 1.050 dobrovoljaca kako bi se testirale kombinacije vakcina Moderna i Novavak kovid zajedno sa AstraZenekom i Fajzerom.

Kinezi razmatraju kombinovanje vakcina

Tehnika “sekvencijalne vakcinacije” ili mešanje doza iz dve različite vakcine već je istražena u kliničkim ispitivanjima od strane nekih globalnih proizvođača vakcina protiv kovid-19, uključujući i one u Kini.

U međuvremenu su kineske zdravstvene vlasti navele da razmatraju kombinovanje vakcina kako bi se povećala efikasnost. Sinovak i Sinofarm, dva kineska proizvođača koja su zajedno izvezla stotine miliona doza širom sveta, kažu da razmišljaju da kombinuju svoje vakcine sa onima iz drugih kompanija.

Šef kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Džordž Gao rekao na medicinskoj konferenciji da efikasnost kineskih kovid-19 vakcina „nije velika“ i da bi Kina trebalo da razmotri opcije poput mešanja doza pomoću različitih vakcina da bi se potencijalno povećala njihovu efikasnost.

Gaovi komentari bili su u suprotnosti sa kineskim državnim narativom o njenim domaćim vakcinama, koje su najviši kineski zvaničnici već dugo promovisali kao visoko efikasne i moćne alate u zaustavljanju pandemije kovid-19.

U Hong Kongu je u toku jedno ispitivanje koje uključuje kinesku vakcinu.

U martu je Medicinsko odeljenje Univerziteta Hong Kong objavilo da regrutuje učesnike za testiranje u kojem će se mešati doze kineske vakcine Sinovak i Fajzer/Bajontekove vakcine, preneo je Global tajms.

Dr Ivan Hung, profesor na hongkonškom univerzitetu i savetnik gradskog odgovora na kovid-19, rekao je krajem marta da će istraživanje biti važno kako bi se utvrdilo da li mešanje uboda vakcine jača imunitet protiv kovid-19. Ali rekao je da zbog nedostatka kliničkih podataka trenutno ne preporučuje da Hong Kong meša doze vakcine.

Druga ispitivanja mešovitih vakcina takođe su u toku u drugim delovima sveta gde se koriste različite vrste vakcina.

Kineska Kansino Bajolodžiks je, kako se izveštava, uključena u razgovore sa ruskim proizvođačima vakcina Sputnjik V radi sprovođenja ispitivanja efekta kada se koristi jedna doza kineske i jedna doza ruske vakcine.