Kontejner sa internetom?! Zašto da ne!

  

“Gradska čistoća” u saradnji sa jednom privatnom firmom, iznenadla je početkom prošlog meseca Beograđane postavivši kontejnere koji prema svom modernom dizajnu  i multifunkcionalnosti više liče na futurističke robote nego na musave kante koje su do sada služile za odlaganje đubreta.

To što su kontejneri na Terazijama i na početku Knez Mihailove još uvek “kao novi” moglo bi se pripisati još uvek nedovoljno istraženoj nameni ovih uređaja. Mnogi građani, naročito oni u zrelijim godinama, pomislili su da je pošta postavila nove sandučiće kao ispomoć za prijem tako deficitarnog resursa neophodnog za učešće u popularnoj nagradnoj igri.

– Ne znam ja šta je to, a i ne zanima me. Izgleda kao nešto čime treba da rukuje neko obučen, a ne ja – rekla nam je jedna bakica koju smo zaustavili na Terazijama, odmah pored “futurističkih sprava”.

Gospođa bi trebalo da “okuša sreću” i priđe neobičnoj spravi jer je ona zapravo namenjena svima!

“Wi-fi kontejneri”

Glavni cilj projekta bio je uvođenje komunalnog reda u život strogog gradskog jezgra. Zato su ovo “multifunkcionalni kontejneri”! Oni pored primarne funkcije – odlaganja smeća, sabijaju otpad, šalju podatke o popunjenosti kapaciteta, emituju WI-FI signal i propagandne poruke, a povrh svega rade na solarni pogon!

Nema sumnje radi se o uređaju koji je mnogo više od obične kante za đubre. Reč je o pravom “multipraktiku”, a da ugođaj bude potpun oba kontejnera su gradu data na poklon! Da li će doći do omasovljenja zavisi od uspešnosti “eksperimenta”  i efikasnosti ovih sprava u održavanju komunalne higijene.

A da bi kontejner mogao da vrši svoju funkciju neophodno je da građani apsolutno poznaju postupak rada. Kako sada stvari stoje, to bi mogao da bude problem!

Da bi se otvor za smeće ukazao potrebno je pritisnuti papučicu na dnu kontejnera, ali ona nije ni baš vidljiva, mnogo velika, a ni naročito osetljiva, pa je potrebno dobrano pritisnuti!

Zato možda i ne čudi što “čudnim spravama na Terazijama” retko ko i prilazi.

– Kontejner? Kakav kontejner?! Kako da u to bacim đubre? – pitao nas je sredovečni gospodin kojeg smo zamolili za komentar. 

Malo ko od onih koji koračaju Terazijama shvataju da je reč o kontejnerima, a još manje da bi, u perspektivi, ova sprava mogla emitovati zvučne, vizualne i radio signale u etar. 

 

U Gradskoj čistoći navode da bi “solarni kontejneri” zbog mogućnosti sabijanja otpada mogli povećati  zapreminu prikupljenog smeća, iako se po svojim dimenzijama ova sprava ne razlikuje mnogo od dobro poznatih kanti. Mogućnost reciklaže ne postoji osim ako bi svaki od njih bio specifikovan za odlaganje određene vrste otpada o čemu je nemoguće govoriti bez kupovine većeg broja ovakvih uređaja.

Popunjenost kapaciteta novih kontejnera je u svakom trenutku putem elektronske komunikacije poznata centrali, tako da bi radnici zaduženi za pražnjenje štedeli vreme i ostale resurse prilikom obilaska ovih gradskih punktova. 

Koliko će ovo tehnološko dostignuće biti primamljivo građanima, zavisi pre svega od tehnoloških karakteristikaka odnosno mogućnosti emitovanja besplatnog WI-FI signala. Ovo jeste primamljivi detalj za sve koji su zbog zavisnosti od društvenih mreža i interneta, nagomilali smeće u nekom od budžaka svoga stana.

 

Za besplatni WI-FI još pregovaramo sa našim telekomunikacionim preduzećima, ali se nadam da će to biti uskoro rešeno pa će ova vrsta usluge biti dostupna za mesec dana. To ne znači da će korisnici morati da stoje uz sam kontejner kada žele da koriste internet, već će on biti dostupan u krugu od pedesetak metara od posude – izjavio je nedavno za Politiku direktor JKP ” Gradska čistoća” Miroslav Bogdanović.

Ulaganje koje se (ne)isplati

Kako kažu zvaničnici iz ovog preduzeća, cena jednog ovakvog uređaja ide i do 1.000 evra, pa bi eventualna kupovina velikog broja bila ozbiljna investicija za budžet glavnog grada.

Iskustva iz bliske prošlosti pozivaju na oprez jer se građani još uvek sećaju kupovine i postavljanja podzemnih kontejnera. Pre sedam godina tadašnja gradska vlast je započela eksperiment sa potkopavanjem ulica Beograda i postavljanjem limenih komora za skladištenje otpada ispod zemlje.

Rezultati su bili, blago rečeno, skromni. Tokom poslednje dve godine, zabeleženo je nekoliko desetina slučajeva “propadanja” ovih kontejnera, a poklopci su im danas uglavnom zarđali i oštećeni. 

Epilog ovog “eksperimenta” jeste afera posle koje je uhapšeno petoro ljudi sa sumnjom da su oštetili budžet grada za 169 miliona dinara.