Solistkinja Baleta Državne opere iz Beča, Gala Jovanović, dobitnica prestižne nagrade

Solistkinja Baleta Državne opere iz Beča, Gala Jovanović, dobitnica je prestižne nagrade „Vip poziva“, koju već osmu godinu dodeljuju Beogradski festival igre i kompanija Vip mobile.

Promo

Jovanovićevoj je priznanje uručio generalni direktor kompanije Vip mobile, Dejan Turk, na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci, gde je publika uživala u projekciji II čina baleta „Žizela“ u produkciji bečke Državne opere, u kom Jovanovićeva već drugu sezonu igra ulogu Mirte.

Odlukom žirija, nagrada je ove godine prvi put imala dva laureata: osim Gali Jovanović, priznanje je pripalo i Aleksandru Neškovu, balet majstoru i prvaku Baleta Opere u Atini.

Gala Jovanović je svoje prvo baletsko obrazovanje stekla u Baletskoj školi u Beogradu u klasi Milice Bezmarević, da bi od 2007. godine u Beču nastavila sa usavršavanjem u Baletskoj školi Opere u Beču.

Već u narednoj sezoni, primljena je u ansambl Baleta Opere u Beču, dok je u prvu solistkinju promovisana 2015. godine. Od tada Jovanovićeva igra solističke uloge u predstavama „Don Kihot”, „Krcko Oraščić” i „Labudovo jezero” u koreografiji Rudolfa Nurejeva, „Romeo i Julija” Džona Kranka, kao i u produkcijama koje potpisuju Jorma Elo, Tjeri Malanden, Kristofer Vildon, Moris Bežar, Helen Piket, i drugi. Od sezone 2017/2018 igra ulogu Mirte u baletu “Žizela“, a bila je i zaštitno lice ovogodišnjeg jubilarnog 15. Beogradskog festivala igre.

Nagrada „Vip poziva“ ustanovljena je pre osam godina sa ciljem promocije rada srpskih baletskih umetnika koji su izgradili zavidne karijere u inostranstvu. Kao glavni partner festivala, Vip je uveo prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u kulturu, dok zajednički kreiran slogan „Komunikacija u pokretu“, oslikava snagu saradnje koja traje već 11 godina.

Kroz brojne projekte, među kojima su najznačajniji nagrade „Vip poziva“ i „Vip iskorak “, kao i projekat za mlade igrače „Vip talenti”, Vip doprinosi ukupnom razvoju umetničke igre u Srbiji.