ŠPANIJA KATEGORIČNA: Kosovo ne može u Evropu KAO DRŽAVA

Španija
Pixabay.com

Šta piše u protestu koji je Španija uputila Briselu zbog strategije za proširenje EU: Ne mogu imati isti status kao ostale zemlje kandidati.

 

Španija je Evropskoj komisiji poslala dokument u kojem se izražava protest što se, u okviru nove Strategije za proširenje EU, tzv. Kosovo tretira ravnopravno sa ostalim kandidatima za članstvo, odnosno protivljenje da se ta tvorevina tretira kao država, saznaju “Novosti”.

Izvori bliski španskoj delegaciji u Briselu potvrdili su nam da je reč o radnom tekstu sa zvaničnim stavom Madrida, čime se jasno stavlja do znanja administraciji EU šta čelnici države na Iberijskom poluostrvu zapravo misle o evropskom putu tzv. Kosova. Oni se, doduše, ne protive integraciji našeg regiona, ali insistiraju da Kosovo ne može imati isti status kao ostale zemlje Zapadnog Balkana koje su aplicirale za EU, jer ono nije – država!

Evropska komisija juče nije zvanično potvrdila postojanje ovog španskog dokumenta. Njihov glavni portparol Margaritis Shinas je samo istakao da, prilikom značajnih incijativa koje se preduzimaju, kakva je i ona o novoj strategiji proširenja, EU uvek dobija radne hartije sa stavovima zemalja članica, s ciljem da se da najbolji mogući doprinos izradi zvaničnog dokumenta.

Da bi donekle ispoštovali stavove zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, u EU po pravilu koriste termin “partneri” umesto države, dok se za sve kandidate koristi uopšteni izraz “zapadnobalkanska šestorka”, gde se pri tom misli na Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH, Albaniju i Kosovo, što je rečnik koji se koristio i prilikom izrade Strategije. Španija se, međutim, ni sa tim ne slaže.

Portparol visoke predstavnice Maja Kocijančič je juče istakla da nije u situaciji da komentariše različite inpute koje dobijaju od zemalja članica, i pozvala na strpljenje do utorka, da bi se saznao konačni sadržaj Stretegije. Istovremeno je dodala da je reč o važnom dokumentu koji predstavlja prvi u nizu događaja u vezi sa Zapadnim Balkanom ove godine, uz predstavljanje godišnjeg izveštaja u aprilu i samita koji će biti održan u maju u Sofiji. Poručila je i da je Zapadni Balkan prioritet trenutnog predsedavajućeg i Evropske komisije.