ŠPANIJA U HISTERIJI zbog ponašanja ŠKOTSKE koja namerava da uradi OVO!

skotska
Pixabay.com

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker saslušaće zvaničnike Škotske i njihovu želju da ostanu deo EU uprkos rezultatima referenduma u Britaniji.

 

Premijerska Škotske Nikola Sturdžen rekla je ranije da se suočava sa izazovom da sačuva Škotsku unutar EU, nakon što je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao da je pravo vreme da se razgovara o tom problemu.

Junker je održao sastanak sa Nikolom Sturdžen o ideji da Škotska ostane u EU, kakav plan je bio razrađen na slučaju Danske (kontinentalni deo Danske je deo EU, ali Farska ostrva i Grenland nisu).

Sturdžen je ranije naglasila važnost ostanka Škotske u EU, koje je većinom glasova odabrala opciju ostanka u Uniji, ona je takođe pozvala na održavanje drugog refenrenduma za nezavisnost Škotske.

Kako je rekla nakon sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, pregovori su u ranoj fazi.

“Izrazila sam želju Škotske koja želi da zaštiti odnose s EU. Ovo je samo jedan od serije sastanaka u Briselu. Želim da bude jasno da Škotska, za razliku od drugih delova Velike Britanije, ne želi da napusti Evropsku uniju“, rekla je ona.

U međuvremenu, španski premijer Marijano Rahoj rekao je da će se usprotiviti bilo kakvom dogovoru EU i Škotske.

“Želim da budem jasan, Škotska nema pravo da pregovara sa EU. Španija se protivi bilo kakvim pregovorima sa bilo kim sem sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva. Žestoko sam protiv toga. Ako Velika Britanija napusti… napušta i Škotska“, rekao je Rahoj.

Pojedinačno članice EU imaju pravo da stave veto na članstvo bilo koje nove države, tako da Španija može da blokira ulazak nezavisne Škotske u Uniju.

Katalonija i Baskija, države na severu Španije, takođe imaju separatističke pokrete, s obzirom na to, Španija pokušava da blokira nezavisnost bilo kog regiona koji pokuša da se odvoji od matične države (Španija nije priznala nezavisnost Kosova 2008. godine).

Škotska i Severna Irska glasale su za ostanak u Evropskoj uniji, ali Engleska i Vels, koji imaju veću populaciju, glasali su za izlazak iz Unije.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je poslednja stavar koja je potrebna Škotskoj referendum i pozvao da 48 odsto građana koji su glasali za ostanak poštuju konačan rezultat.