Španski sud izado evropski nalog za HAPŠENJE smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pućdemona!

Karles Pućdemon
Beta

Špansko pravosuđe izdalo je večeras evropski nalog za hapšenje smenjenog lidera Katalonije Karlesa Pućdemona koji se nalazi u Briselu, i četiri člana njegove smenjene regionalne vlade koji su odbili da dođu na saslušanje zakazano u četvrtak u Madridu.

 

Istražni sudija je izdao pet posebnih evropskih naloga za hapšenje smenjenih katalonskih zvaničnika zbog “pobune, zloupotrebe javnih sredstava i neposlušnosti prema nadležnim organima”.

Španski sud je juče odredio pritvor za osam smenjenih članova katalonske vlade.

Sudija je u svom nalogu odbacio zahtev advokata Pućdemona i smenjenih članova da budu saslušani u Belgiji, obrazlažući da nisu ispunjeni uslovi utvrdjeni zakonom.

Evropski nalog za hapšenje je odmah predat belgijskom saveznom tužilaštvu, naveo je sud i dodao da je sudija izdao i medjunarodni i nacionalni nalog za hapšenje španskoj policiji i Medjunarodnoj kriminalističkoj policiji (Interpol).

Belgijsko tužilaštvo potvrdilo je prijem svih pet poternica i dodalo da će biti razmotrene i potom predate istražnom sudiji.

Mere španskog pravosudja usledile su nakon što su katalonske vlasti proglasile nezavisnost te oblasti od Španije. Centralne vlasti u Madridu su potom uvele direktnu prinudnu upravu i ukinule autonomiju toj oblasti. Smenile su rukovodstvo i raspisale izbore za 21. decembar.