Saobraćajne trake zatvorene zbog radova, gužve na semaforima, stanicama i blokirane tramvajske šine - ništa od toga ne smeta visećem vozu kakav bismo, uz malo mašte mogli da zamislimo i na beogradskim ulicama.

Takvo prevozno sredstvo postoji u Nemačkoj, a grad Kingdao u kineskoj provinciji Šang Dong dobio je do sada najbrži viseći voz koji može da ide i do 70 kilometara na sat.

Prostor na zemlji zauzimaju samo stubovi koji nose konstrukciju, dok se vozovi kreću i do deset metara iznad tla.

Oni tako prolaze iznad saobraćajnica, parkova i između zgrada, a u njih može da stane i do 510 putnika.

Inžženjeri kažžu da je njegova mogućnost transporta putnika skoro tri puta bolja od regularnih vozova i metroa, prenosi B92. Voz je dizajniran da bude lagan, sa srednjom brzinom kretanja. Kao jeftin vid prevoza očekuje se da ima ogroman tržžiššni potencij, naročito u planinskim područjima i većim gradovima.

Ovaj voz koristi najnoviju tehnologiju permanentnog magneta, koja mu omogućava veću snagu sa malom fizičkom zapreminom, manje buke i manje težžine, čime se ostvaruje bolja operativna efikasnost – kaže Liu Iuven, tehnički direktor projekta, dodajući da ovo i jesu njegove prednosti u odnosu na druge vidove transporta.

Još jedna od prednosti je i ta što je postavljanje i održžavanje ovakve žželezničke mrežže jeftinije, a takođe se mogu brzo i napraviti.

Kina je sada treća zemlja u svetu koja je razvila ovu vrstu tehnologije, nakon Nemačke i Japana.loading...