SPEKTAKL ISPRED NARODNE SKUPŠTINE: Održana 12. svečana promocija MLADIH OFICIRA VOJSKE SRBIJE (FOTO)

promocija mladih oficira
printscreen/youtube

Na platou ispred Narodne skupštine održana je dvanaesta svečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije. Najboljima u rangu uručene oficirske sablje i paradni bodeži, dok su najuspešnijim kadetima po vidovima i službama uručeni pištolji sa posvetom.

 

Promocija je počela u 11 časova predajom raporta predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i intoniranjem himne “Bože pravde”.

U prve oficirske činove promovisano je 187 diplomaca Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

 

Vojnu akademiju je ove godine završilo 160 kadeta i kadetkinja 138. klase, među kojima je njih 12 iz Angole i jedan iz MUP-a Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završava 27 momaka i devojaka, među kojima 24 iz 3. klase Medicinskog fakulteta i troje sa master studija.

Promociji najmlađih oficira Vojske Srbije prisustvovalo je najviše državno i vojno rukovodstvo, kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva.

 

Načelnik Vojne akademije Goran Zeković izjavio je da su danas promovisani potporučnici, generacija odličnih kadeta, vrlo dobrih sportista, ali i odličnih i svestranih mladih ljudi za ponos Srbije i Vojske Srbije.

Zeković je rekao da je Vojna akademija uverena da je iznedrila generaciju časnih oficira i oficirki.

On je najmlađim oficirima poručio da veruju u njih, u njihova znanja i da na novim dužnostima neće izneveriti očekivanja.

Upamtite da je vaš životni put – put stalnog obrazovanja i traži samopregor. U vas veruje Srbija, u vas veruje Vojska Srbije, naglasio je Zeković.

Kako je naveo, trenutno je na Vojnoj akademiji oko 1.500 polaznika.

Najboljima u rangu uručene su sablje, najuspešnijim kadetima po vidovima i službama uručeni su pištolji sa posvetom, a najboljim kadetima Medicinskog fakulteta VMA dodeljeni su paradni bodeži.

 

Najbolji kadeti 138. klase Vojne akademije su:

Prvi u rangu Aleksandar Ilić (opšti uspeh 9,73, studijski program Javne finansije). Rođen 1994. godine u Vranju.

Drugi u rangu: Ivan Dimitrijević (opšti uspeh 9,72; studijski program Vojnohemijsko inženjerstvo, modul Ubojna sredstva). Rođen 1995. godine u Nišu.

Treća u rangu: Marija Lukić (opšti uspeh 9,67 studijski program Javne finansije). Rođena 1994. godine u Beogradu.

 

Najbolji u rangu po vidovima i službama:

U vidu Kopnena vojska: Milan Stevanović (opšti uspeh 9,58; studijski program Menadžment odbrane, modul artiljerija). Rođen 1994. godine u Leskovcu.

U vidu Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana: Stefan Marković (opšti uspeh 8,93; studijski program Menadžment odbrane, modul ARJ za PVD). Rođen 1994. godine u Negotinu.

U službama: Vladimir Marković (opšti uspeh 9,44; studijski program Javne finansije). Rođen 1994. godine u Zrenjaninu.

Najbolji na Medicinskom fakultetu VMA su: Miloš Danilović (opšti uspeh 10,00, rođen 1992. godine u Šapcu), Stefan Petković (opšti uspeh 9,94, rođen 1992. godine u Beogradu) i Aleksandra Đajić (opšti uspeh 9,92. rođena 1992. godine u Užicu).