SPEKTAKULARNA EKSPLOZIJA DONELA OLAKŠANJE: Neutralisana ogromna bomba iz Drugog svetskog rata (VIDEO)

Dvodnevna operacija neutralisanja britanske seizmičke bombe iz Drugog svetskog rata, poznate po nadimku "tolboj" (Tallboy) okončana je spekakularnom eksplozijom, javljaju poljski mediji.

printscreen/youtube.com/eswinoujscie

Spektakularnom eksplozijom okončana je operacija neutralisanja velike bombe kojom su Britanci pred kraj Drugog svetskog rata gađali nemački džepni bojni brod “Lucov”.

– Naprava je neutralisana i više ne predstavlja opasnost po plovila. Ronioci su bili van opasne zone – rekao je poljskim medijima portparol mornarice Gregorž Levandovski.

Suštinski, poljski ronioci izveli su kontrolisanu eksploziju ove bombe.

Džinovska seizmička bomba “tolboj” (Visoki dečak) dugačka je šest metara i teži 5,4 tone, od čega polovina otpada na eksploziv. Izbačena je iz britanskog bombardera “lankaster” tokom akcije protiv nemačkog džepnog bojnog broda “Lucov”.

U napadu britanske avijacije na “Lucov”, ovaj brod je ozbiljno oštećen nakon čega su ga Nemci sami potopili kako ne bi dospeo u ruke saveznika.

Bio je prvi u seriji od tri džepna bojna broda, posebne klase plovila koju su Nemci razvili kako bi se uklopili u standarde dozvoljene Versajskim sporazumom.

Prvobitno je bio nazvan “Dojčland”, ali je preimenovan kako bi se izbegao negativan propagandni uticaj u slučaju da bude potopljen.