IŽVRLJANI SPOMENICI I TABLE na institucijama širom Beograda! Evo KO STOJI IZA OVE “AKCIJE” I ZAŠTO (FOTO)

Sspomenik car Nikolaju
Beoinfo/Kolaž

Ako ste ovih dana prolazili pored zgrade stare Skupštine verovatno ste primetili da su slova na tabli spomenika caru Nikolaju II prežvrkana. Slično su prošli i ulaz u Pravni fakultet, tabla iznad ulaza u Filozofski fakultet, ulaz i table u gradskoj upravi Grada Beograda, tabla Ministrarstva za rad, socijalna i boračka pitanja, tabla na zgradi RTS-a... Šta se to dešava i ko je za ovo odgovoran?

 

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je u ponedeljak da je zapanjen činjenicom da su vandali u toku noći grafitima oštetili spomenik poslednjem ruskom caru Nikolaju, koji se nalazi u Devojačkom parku, u Ulici kralja Milana, pored zgrade bivšeg zdanja Skupštine Srbije

Grad Beograd će spomenik očistiti i urediti, ali ostaje mrlja na našem gradu zato što, nažalost, imamo sugrađane koji rade takve stvari. Kulturno-istorijske spomenike moramo da čuvamo. Ovaj spomenik je jedan od važnijih koji imamo u gradu. Nije ovo prvi spomenik kulture koji je „napadnut” na ovako ružan način. Moramo kao društvo da uložimo više energije i nađemo način kako bi ljudi koji rade ovakve stvari bili sankcionisani. Šteta koja je naneta pre svega je moralna i zato naši sugrađani koji se ovako ponašaju treba da budu sankcionisani na pravi način – istakao je Vesić.

U prošlom periodu ižvrkani su i ulaz u Pravni fakultet, tabla iznad ulaza u Filozofski fakultet, ulaz i table u gradskoj upravi Grada Beograda, tabla Ministrarstva za rad, socijalna i boračka pitanja, tabla na zgradi RTS-a, a odgovornost za ovaj čin na društvenim mrežama preuzela je grupa koja se potpisuje kao “Urbana gerila Bg”.

Kao motive za ovo, kako je gradski menadžer nazvao “vandalsko delo”, oni navode “perfidno gušenje latinice” na gradskim tablama i spomenicima.

– Radna grupa ministrarstava kulture i informisanja priprema izmene i dopune zakona kojim će krenuti da gaze po nama koji pišemo latinicom. Kreću podmuklo i postepeno da naturaju ćirilicu ljudima čije pismo je latinica. Ćiriličari već pišu ćirilicom, sada hoće da se obračunaju sa nama koji pišemo latinicom jer nju osećamo kao svoje pismo – navodi se u saopštenju.

Na vest da će nadležni smanjivati porez firmama koje se reklamiraju na ćirilici u cilju promocije ovog pisma “Urbana gerila Bg” odgovara da će i oni nastaviti akciju šaranja.

– Vreme je da na vreme reagujemo! Da pokažemo bunt! Da uzvratimo udarac i da sada mi krenemo u akciju i uništavamo ćirilicu, da im pokažemo da nam ju ne mogu nametnuti! Urbana gerila na svakom ćosku da šara ćirilične natpise – piše u saopštenju.

Ceo proglas ove grupe objavljen na Fejsbuku možete pročitati ovde: