SPORAZUM OPOZICIJE U CRNOJ GORI: Dogovorili se, zna se da li će POVUĆI PRIZNANJE KOSOVA (FOTO)

Nosioci tri liste koje su na izborima u Crnoj Gori osvojile većinu – Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović – potpisali su sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke sa ciljem izmene državne zastave, grba i himne, saznaju "Vijesti".

Pixabay

Lideri koalicija “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”, koje su na izborima osvojile potrebnu većinu za formiranje Vlade, sporazum su potpisali juče, a danas su predstavili detalje.

U Sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprediti saradnju sa NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU, navode Vijesti.

“Da će nova demokratska vlada u potpunosti depolitizovati ključne Vladine institucije sa ciljem obezbjeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije. Da će nova demokratska vlada poštovati Ustav i s tim u vezi neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne”, piše u Sporazumu.

Takođe, kako se dodaje, nova vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Nova vlada, kako je navedeno, neće sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, usvojiće i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU i omogućiće manjinskim strankama učešće u Vladi bez obzira na to imaju li parlamentarni status ili ne.

Krivokapić: Ako nas uhvatite u korupciji, prijavite nas

Svaka borba protiv korupcije je borba za Crnu Goru, saopštio je nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić.

“Ako nas uhvatite u korupciji, prijavite nas”, rekao je Krivokapić.

“Ovo se radi u interesu svih građana Crne Gore bez obzira na vjeru, naciju, politiku… Želimo da poštujemo sva prava, a pogotovo ono esencijalno – njegovu slobodu”, dodao je Krivokapić.

Na konferenciji za medije govorio je i o Zakonu o slobodi veroispovesti.

“Poštujući evropske stanarde, to ćemo uraditi i za ovaj zakon koji decidirano ne stoji u sporazumu, ali mislim da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donešen taj zakon, jedino je problem što ovaj sada ugrožava imovinu. Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode, pokazao je šta to znači. Ovo nije bilo pitanje referenduma koje je DPS htio da prikaže, već je pitanje druge stavke, a to je borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, koja je evidentna na svakom koraku. Daje nadu da mi kao nova vlast to možemo da promijenimo”, poručio je Krivokapić.

Bečić: Sporazum najbolji odgovor na sve pokušaja podmetanja i manipulacija

Lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić rekao je da sporazum sam po sebi govori više od bilo koje njihove rečenice.

“Istorijski rezultat pratila je i naša istorijska izjava produbljena ovim istorijskim sporazumom. Sporazum je najbolji odgovor na sve pokušaja podmetanja, manipulacija, stvaranja tenzija i podjela. On je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska, prograđanska. Spremna da služi Crnoj Gori i njenim građanima. Nema promjene, već samo jačanja spoljnopolitičkog puta Crne Gore”, istakao je Bečić.

“Zacrtavanjem da ćemo poštovati Ustav i da nema promjene simbola, a sa druge strane ispruženom rukom prema manjinskim narodima pokazujemo da nam nije samo cilj jačanje evropskog i evroatlanskog puta, već i građanske Crne Gore”, dodao je Bečić.

Bečić je dodao da je ruka ispružena prema partijama manjinskih naroda.

“Očekujem da će partije nacionalnih manjina, ili dio, biti dio nove demokratske vlasti. Optimista sam”, dodao je Bečić.

Abazović: Buduća vlada mora da se posveti ekonomskom stanju

Nocilac liste “Crno na bijelo” Dritan Abazović istakao je da će buduća vlada imati podršku međunarodne zajednice. Buduća vlada mora da se posveti ekonomskom stanju u državi, dodao je Abazović.

“Čekaju nas veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna kasa, borba protiv korupcije i kriminala. Buduća vlada ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima. Sa ovim umire svaka manipulacija DPS-a, svaki pokušaj analitičara, manipulacija. Odlučni smo da sprovedemo pomirenje i bavimo se pitanjima koja najviše opterećuju građane Crne Gore”, dodao je Abazović.

Krivokapić je rekao da se pripremaju za najgori scenario kada se radi o ekonomiji.

“Šezdeset odsto nafte ide mimo legalnih tokova, možete zaključiti koliko je to novca. Moramo da imamo nove mjere”, naveo je Krivokapić.

Ko će biti na čelu Vlade?

Krivokapić je naveo da misli da će ekspert biti na čelu Vlade.

Ukazao je da što se tiče transparentnosti nove vlasti, ne postoji informacija koja bi trebalo da bude tajna.

“Želimo potpunu transparentnost”, poručio je Krivokapić.

Abazović je rekao da su imali razgovore za personalna rešenja u Vladi.

“Mislim da ćete biti iznenađeni. Ova vlada treba da bude sve što DPS nije bio”, dodao je Abazović.

Krivokapić je na pitanje da li će on biti predsednik ili potpredsednik Vlade, rekao da ne žele da eksponiraju bilo koga i bilo čije ime.