SPREMA SE SPEKTAKL: Otkriveno ko sve dolazi na INAUGURACIJU ALEKSANDRA VUČIĆA!

Aleksandar Vučić
Wikipedia/SNS

U Beogradu će narednog petka biti održan najveći skup od konferencije nesvrstanih 1961. godine.

 

Svečanoj inauguraciji predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića prisustvovaće predsednici zemalja regiona, nekoliko premijera i predsednika parlamenta, više ministara spoljnih poslova, potpredsednik Rusije Dmitrij Rogozin, lični izaslanik nemačke kancelarke Angele Merkel, visoka kineska delegacija, predstavnici NATO i ODKB-a i mnogi drugi.

Stižu Mihalkov i zvezde Holivuda

Prema saznanjima „Alo!”, na Vučićevoj inauguraciji pojaviće se i proslavljeni ruski filmski režiser Nikita Mihalkov, a očekuju se i neka zvučna imena iz Holivuda. 

Među oko 5.000 zvanica koje će predsednik Vučić ugostiti u Palati „Srbija” biće i predstavnici bukvalno celog sveta. Njihovo prisustvo pokazuje veliko poštovanje koje Srbija danas uživa u svetu, a koje je pre svega plod napora upravo novog predsednika da uspostavi blisku saradnju sa svima i na Zapadu i na Istoku, ali i u ostatku sveta. U Beogradu će se u petak, što je pravi izuzetak, na jednom mestu naći predstavnici NATO i ODKB-a, koji je praktično ruski pandan zapadnoj alijansi. Kina šalje najvišu parlamentarnu delegaciju a dolazi i visoka delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata sa šeikom Muhamedom na čelu – ekskluzivno za „Alo!” kaže izvor blizak kabinetu predsednika.

Prema njegovim rečima, region će skoro u kompletnom sastavu doći da pozdravi Vučićevo svečano uvođenje u dužnost, a od predsednika će izostati samo Edi Rama, koga u subotu očekuju izbori.

U Beograd dolaze predsednici Slovenije, Hrvatske, sva tri člana kolektivnog predsedništva Bosne i Hercegovine, predsednik Crne Gore, kao i makedonski šef države. Visoke delegacije na inauguraciju šalju i Bugarska i Rumunija. Među prisutnima će se naći austrijski kancelar Kern, mađarski premijer Orban, premijer Gabona, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović. Pored njih, svečanosti će prisustvovati bivši nemački kancelar Gerhard Šreder kao izaslanik nemačke kancelarke – prenosi izvor.

Iako je ranije bilo reči o tome da će inauguracija biti u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu, odlučeno je da bude pomerena u Palatu „Srbija“ zbog velikog broja zvanica.

Ko sve dolazi na inauguraciju:

Slovenija: Predsednik Borut Pahor
Hrvatska: Predsednica Kolinda Grabar Kitarović
Bosna i Hercegovina: Članovi kolektivnog predsedništva Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Ante Čović
Makedonija: Predsednik Đorđe Ivanov
Crna Gora: Predsednik Filip Vujanović
UAE: Šeik Muhamed
Rusija: Potpredsednik Dmitrij Rogozin
Nemačka: Gerhard Šreder
Austrija: Kancelar Kristijan Kern
Republika Srpska: Predsednik Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović
BiH: Predsedavajući veću ministara Denis Zvizdić
Mađarska: Premijer Viktor Orban
Gabon: Premijer Imanuel Isoze
EU: Komesar Johanes Han

Potpredsednik Bugarske Potpredsednik stalnog komiteta kineskog parlamenta Ministri spoljnih poslova Gruzije, Jermenije, Maroka, Norveške, Slovenije, Slovačke Ministarka odbrane Italije Ministar trgovine (možda i premijer Belorusije) Predsednici parlamenta Češke, Maroka, Slovačke i Turske Delegacije Kazahstana i Rumunije Zamenik generalnog sekretara NATO Šef ODKB-a Valerij Semerikov Bivši kancelar Austrije Alfred Guzenbauer Bivši ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini i mnogi drugi…