SPREMITE NOVČANIKE! Evo koliko će tačno POSKUPETI gorivo u Srbiji

Zakonom je propisano da početak primene novih cena određuje Vlada aktom kojim se vrši usklađivanje akciza...

Gorivo Benzin Pumpa
Pixabay.com

Ukupno povećanje cene benzina i dizel goriva na početku godine trebalo bi da bude 1,2 dinara po litru, pišu beogradski mediji. Tačno povećanje cene biće objavljeno 12. januara, ali da li će se nova cena primenjivati od 1. februra, još uvek nije izvesno.

Generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije profesor dr Goran Radosavljević kaže da godišnji indeks potrošačkih cena za 2020. godinu još nije objavljen i da se očekuje za sedam dana.

– Trenutno je akciza na bezolovni benzin 57,10 dinara po litru, dok je akciza na dizel 58,72 dinara po litru. Podaci za 11 meseci prošle godine govore da je inflacija 1,7 odsto. Ako se rast cena zadrži na istom nivou, sledi da će povećanje akciza biti oko 1 dinar po litru za benzin i isto toliko za dizel goriva. Na to treba dodati 20 odsto PDV, što znači da bi ukupno povećanje cena trebalo da bude oko 1,2 dinara po litru – kaže Goran Radosavljević.

Ipak, još nije izvesno da će to biti baš od 1. februara, jer Vlada može da odloži primenu ove odluke.

Zakonom je propisano da početak primene novih cena određuje Vlada aktom kojim se vrši usklađivanje akciza.Vlada može da donese odluku da primena počinje od 1. februara kao što je to bila praksa prethodnih godina, ali i da pomeri primenu kako je to učinila 2020. godine – kaže Radosavljević.