Spremite se na haos: Od 17. do 19. juna Beograd će biti POD OPSADOM!

policija
Petar Marković

Više od 5.000 policajaca, pripadnika bezbednosnih službi i vojske brinuće se o bezbednosti predsednika Kine Sija Đinpinga.

 

Od 17. do 19. juna, tokom njegovog boravka u Srbiji, bezbednosne mere biće podignute na najviši mogući nivo, takozvani prvi stepen, što je bio slučaj i kada su dolazili Vladimir Putin i Angela Merkel.

 
O Đinpingovom obezbeđenju će, pored pripadnika policije brinuti i druge bezbednosne službe, a navodno su u Beograd već stigli kineski bezbednjaci. Tokom posete biće angažovani i snajperisti, koji će sa krovova zgrada nadgledati situaciju. Đinping će, očekivano, imati i lično obezbeđenje. Njegov avion po ulasku u vazdušni prostor Srbije trebalo bi da isprate srpski vojni avioni.

Iako se trasa kojom će se kretati kineski predsednik iz bezbednosnih razloga neće otkrivati, angažovanje saobraćajne policije takođe će biti neophodno. Jedan broj policajaca će se baviti samo ovim poslom, a ulice će se zatvarati neposredno pre i tokom prolaska delegacije.

Biće potpisano 20 sporazuma

Kako je najavljeno, Srbija i Kina će potpisati oko 20 sporazuma i protokola tokom posete kineskog predsednika. Jedna od stvari o kojima će se razgovarati je i nastavak modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, a biće potpisani i sporazumi iz nekoliko drugih oblasti pa i kulture.