SPREMITE SE ZA MRAZ: Pred Srbijom LEDENI DANI, i to evo do kada

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je za danas i sutra izbacio upozorenje na jake mrazeve i ledene dane. Od srede je već druga priča.

Zima sneg
Pixabay.com

„Danas i sutra u većem delu zemlјe ledeni dani, ujutru umeren i jak mraz, od -12 do -7 °C, ponegde i oko -15 °C, a dnevna temperatura u većini mesta biće od -4 do -1 °C, osim u Timočkoj Krajini gde će biti toplije. U sredu na severu, a od četvrtka i u ostalim predelima slablјenje jutarnjih mrazeva i postepeni porast dnevnih temperatura.

I u Beogradu će biti ledeno – ujutro umeren i jak mraz od -12 do -7 °C, dnevna temperatura od -3 do -1 °C, a od srede slablјenje jutarnjih mrazeva i postepen porast dnevnih temperatura.

Tako će u sredu, bar u Beogradu i Novom Sadu, maksimalna dnevna temperatura ići do 2 stepena. Ipak, mnogi krajevi će i tog dana ostati u minusu, biće pretežno oblačno i mestimično sa slabim snegom.

U četvrtak ujutro slab i umeren mraz, a tokom dana najviša temperatura od 0 do 5 °C. Biće umereno oblačno, u brdskoplaninskim predelima ponegde sa slabim snegom. Vetar slab i umeren severozapadni, na istoku povremeno jak.

Do kraja nedelje pretežno oblačno, mestimično sa snegom, a u petak tokom dana u nižim predelima moguća je i pojava kiše i susnežice. Temperatura u granicama proseka za kraj januara, najavljuje RHMZ.

I popularni meteorolog amater Marko Čubrilo do srede najavljuje veoma hladno vreme uz jake i vrlo jake jutarnje mrazeve.

“Zatim osetno toplije, posebno u nizijama. Manje, prolazno, pogoršanje je moguće oko 29.1, dok je nešto izraženije moguće oko 1.2”, najavio je na svojoj Facebook stranici, gde daje i nešto detaljniju prognozu za poslednje dane januara.

“U noći ka sredi na severozapadu regiona mraz neuporedivo slabiji u odnosu na protekle noći i kretaće se od -4 do -1, dok će na jugoistoku i istoku i dalje biti vrlo hladno. U sredu promenljivo oblačno i nad većim delom regiona osetno toplije uz brzo otapanje snega u nizijama. Hladnije će se zadržati na krajnjem istoku regiona i ponegde u kotlinama. Dnevni maksimum od +6 na zapadu do oko +1 na istoku regiona. Vetar umeren, na severu regiona i pojačan, zapadni.

Do petka uveče nad regionom promenljivo oblačno, relativno toplo i uglavnom suvo. Noći i jutra hladni uz mrazeve od -5 do 0 u nizijama, dok će još samo ponegde nad snegom pokrivenim planinama i planinskim kotlinama mraz ponegde bio jak. Tokom dana maksimumi od +3 do +8, a u petak i do +11 ponegde na jugozapadu regiona. Vetar slab do umeren jugozapadni, a u petak ponegde i pojačan.

U noći ka suboti preko regiona bi se trebao premestiti hladan front donoseći prolazne padavine, nizijama uglavnom kišu, a kratkotrajan sneg samo planinama. Padavine će biti slabe i ponegde će izostati. Vetar u okretanju na severozapadni. U subotu prestanak padavina ali hladnije uz maksimum od +1 do +5 stepeni Celzijusa.

Sam kraj januara bi trebalo biti suv uz slabe jutarnje mrazeve, dok je oko 01.02. moguće nešto jače pogoršanje i zahlađenje”, navodi Čubrilo.