SPREMITE SE ZA PAKAO: Kreću radovi na Brankovom mostu, saobraćaj će teći OVAKO

Brankov most
Wikipedia

Rekonstrukcija pešačke staze na Brankovom mostu počeće u decembru, a rok za završetak tog posla je 260 kalendarskih dana, kaže gradski menadžer Goran Vesić.

 

Vesić je za televiziju Pink rekao da će teder za izbor izvođača radova biti zatvoren 7. novembra i da ćemo početkom decembra imati izvođača.

“To znači da će krajem leta, početkom septembra, radovi biti završeni. Vrednost nabavke je 250 miliona dinara i biće potpuno urađena čelična konstrukcija ispod staze, biće sređena staza, nova ograda od 1,20 centimetara, kao i ivičnjak prema kolovozu”, kaže Vesić.

Kako je naveo, staza će biti urađena tako da će istovremeno moći da se koristi i za bicikle i za pešake.

Vesić je podsetio da je pešačka staza, sa leve strane mosta ka Novom Beogradu, zatvorena pre tri godine, te da problem nije mogao biti rešen uobičajenom rekonstrukcijom.

Prema njegovim rečima, saobraćaj će se odvijati sve vreme, samo će povremeno biti obustavljen u zaustavnoj, žutoj traci.

“Trudićemo se da i to zaustavljanje što kraće traje jer je ovaj most veoma važan i prometan. Ova rekonstrukcija je zaista bila potrebna, ali to nije bilo moguće uraditi uobičajenom sanacijom, već je analiza pokazala da su konstrukcije u lošem stanju i da je potrebno uraditi kompletnu sanaciju iz bezbednosnih razloga. Nakon toga ova staza će biti urađena kako treba”, objasnio je gradski menadžer.

On je podsetio da je most bio srušen u Drugom svetskom ratu, te da kameni temelji mosta pripadaju starom Mostu kralja Aleksandra.

Dve trake su urađene 1956. godine, a između 1974. i 1976. godine su rađene druge dve, naveo je Vesić i dodao da su to praktično dva mosta koja sada izgledaju kao jedan.